10
Nov
14

De zandmotor: Kan de natuur Nederland beschermen?

Zandmotor AllerheiligenvloedGezegend met een lange rij hoge duinen kon het westen van Holland de laatste eeuwen redelijk rustig slapen. Elders zijn Nederland en de zee al eeuwenlang in een hevige strijd verwikkeld. Het is lastig te zeggen wie er op dit moment op punten voorstaat. De Zuiderzee is niet meer en de IJsselmeerpolders zijn getuigen van Hollands Glorie. Maar tegelijkertijd slaat de zee met grote regelmaat terug. De Middeleeuwse kronieken staan bol van de vloeden die de heilige van zo’n rampdag er niet populairder op maakten. De laatste harde klap werd weliswaar alweer 61 jaar geleden uitgedeeld, maar ook de kleine tikjes waarbij stukken strand en duin in zee verdwenen, tonen de kwetsbaarheid van Nederland aan.

Steeds hoger

zandmotor terp-tekeningVoordat de dijk was ‘uitgevonden, ging de mens al de strijd met het water aan. Vooral in wat nu Friesland en Groningen is, hielden de toenmalige boeren op terpen en wierden hun voeten en hun vee droog. Ongeveer 1000 jaar geleden werd begonnen met de aanleg van dijken. In het noorden, langs de Zuiderzee, in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden en daar waar de duinen niet sterk genoeg waren zoals bij zandmotor deltawerkenPetten. Na elke overstroming werden de gaten gedicht en de dijken verhoogd. Na 1953 werden alle dijken op Delta-hoogte gebracht en werd gehoopt dat Nederland de komende eeuwen veilig zou zijn. Deze dijken zouden het pas begeven als er een superstorm zou opsteken die slechts één keer in de 4000 jaar voorkomt. In de jaren ’90 bleek de delta-hoogte alweer achterhaald en doemde er een nieuw gevaar op; het broeikaseffect.

Warmer, maar ook natter

Door het broeikaseffect smelten de ijskappen en daardoor gaat de zeespiegel stijgen. Tevens zal de frequentie waarop zware stormen onze kust gaan teisteren toenemen. Zelfs de Hollandse duinenrij is zandmotor zandsuppletieniet meer vanzelfsprekend veilig. Extra maatregelen zijn noodzakelijk. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is men daarom niet alleen de dijken nog verder gaan verhogen, maar met grote regelmaat werd het strand ook versterkt door middel van zandsuppleties. Wanneer de zee weer een klein tikje had uitgedeeld, werd zand uit dieper water opgezogen en op het aangetaste stuk strand gespoten. Omdat dit een erg arbeidsintensieve en dure aangelegenheid is, ontwikkelde men een paar jaar geleden een methode waarbij de natuur zelf het werk moet doen.

zandmotor fotoDe zandmotor

Vlakbij Den Haag, tussen Kijkduin en Ter Heijde werd in 2011 tussen maart en oktober, als de zee op zijn kalmst is, een enorme zogenaamde zandhaak aangelegd. Eigenlijk werd een gewoon een enorme berg zand aan het strand vastgeplakt. Toen deze ‘zandmotor’ in november 2011 klaar was, lag hier een klein schiereiland van 128 hectare en stak het bijna een kilometer de zee in. Het is de bedoeling dat wind, water en getij nu hun werk gaan doen. Het zand van deze zandmotor moet zich de komende 20 jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen verspreiden. Zonder dat de mens er ook maar iets aan hoeft te doen. Dat laatste is niet helemaal waar. De zandmotor wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Mannen op waterscooters varen regelmatig rond het schiereiland om de zandbeweging langs de kust te monitoren. Op de zandmotor staat ook nog eens een 40 meter hoge mast, de Argusmast. Met 8 camera’s als argusogen, wordt van alle kanten de beweging van het zand gefilmd. Op deze manier probeert Rijkswaterstaat een beeld te krijgen van het succes van de zandmotor. In 2016 volgt een eerste tussenrapport. In 2021 moet blijken of het een succes is. Misschien wordt deze methode dan ook elders toegepast. Is de zee dan eindelijk K.O.?

Lees hier alles over de zandmotor.


0 Responses to “De zandmotor: Kan de natuur Nederland beschermen?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: