12
Jul
14

Geografie van de Tour; De koude Vogezen

Vogezen Barbey-Seroux_Champ_de_RochesDe renners komen vandaag net niet door het dal van de Vologne. Iedereen die naar de finish in Gerardmer gaat moet eigenlijk eerst even hier gaan kijken. Want er is meer dan bomen en bos op de hellingen van dit prachtige dal: velden vol met losse keien en rotsen!

 

Mysterie

Lokale bewoners noemen dit ‘Het Mysterie van Barbey-Seroux’. Midden in het bos ligt een gebied van 40 meter breed en bijna 400 meter lang bezaaid met keien en rotsen. Sommige zijn enkele decimeters groot, andere meer dan manshoog.

 

Het goud van de duivel

Omtrent het ontstaan doen de wildste verhalen de ronde. Waarbij in de donkere bossen van de Vogezen ook de duivel zijn rol speelt.  Deze zou zijn goud onder deze rotsen hebben verstopt. Maar niet goed genoeg voor het geoefende oog van de ekster. Al het goud werd door de vogel meegenomen. Toen hij erachter kwam dat alles was verdwenen stikte hij in zijn woede. Sindsdien liggen de rotsen er kaal en onbedekt bij. Zodat iedereen kan zien dat het goud van de duivel echt is verdwenen.

 

IJzige tijden

Er is ook een meer wetenschappelijke verklaring. Op een warme zomerdag kunnen wij het ons niet voorstellen. Iets meer dan tienduizend jaar geleden waren de bergen hier bedekt met sneeuw en ijs. Gletsjertongen zochten hun weg door de dalen naar beneden. In sommige van die dalen, zoals straks bij Gerardmer zien we nog meren liggen. In andere dalen houden de bomen dit koude verleden voor ons verborgen.

 

Veld vol rotsen

De vorst en de gletsjers braken de rotsen in grote en kleine brokken. Vastgevroren in het ijs werd deze chaos van klei en kei meegenomen naar beneden. Totdat het ijs begon te smelten. Rivieren van smeltwater stroomden over deze zogenaamde morenen. De klei en de kleinste kiezels spoelden weg, de keien en rotsen bleven achter.  Op de meeste plaatsen raakten de hellingen begroeid met bos. Waar de wortels geen houvast vonden zien we zo’n veld vol stenen zoals bij Champ de Roches. Wanneer je er overheen loopt is een extra trui geen overbodige luxe. De wind is hier altijd iets kouder.

 

 

 

 

 

 

Advertenties

0 Responses to “Geografie van de Tour; De koude Vogezen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: