10
Jul
14

De Tour van 1914. Een eerbetoon in 15 etappes, deel 4

4e etappe Brest – La Rochelle over 470 km (4 juli 1914)

4e et nieuws 4e et 3Terwijl de renners in het uiterste westen van Frankrijk zich klaarmaken voor de langste etappe uit deze Tour, lezen we dat in Weenen Kroonprins Franz-Ferdinand en zijn vrouw zijn begraven. Eerlijk gezegd werpt de Grote Oorlog in de Nederlandse kranten zijn schaduw nog niet vooruit. We lezen dat keizer Wilhelm van Duitsland zijn bezoekje aan zijn Oostenrijkse collega heeft afgezegd omdat hij een koutje heeft gevat met spit tot gevolg. Verderop lezen we de werkelijke reden: Hij wil Franz-Josef de vermoeienissen van een receptie besparen. Nergens iets over onderhandelingen, ultimatums en dreigementen. Het enige dat iets laat weten is een artikel over toenemend Frans nationalisme in Elzas-Lotharingen. We lezen dat het ‘den laatsten tijd vaak is voorgekomen dat personen, die van uitstapjes over de grens terugkeerden, Fransche vlaggen en allerlei insignes in de Fransche kleuren zichtbaar droegen…’

De winnaars

4e et 383px-Oscar_Egg_1907De Ronde van Frankrijk vertrekt voor een rit van maar liefst 470 kilometer. In een ruk wordt Bretagne weer verlaten en rijden ze naar de havenstad La Rochelle. Al vrij snel gaan twee rijders ervandoor. Constant Ménager en Emile Georget rijden een groot deel van de dag op kop. Omdat met name de ploeg van Rossius de leiding niet kwijt wilde aan de Fransman, werd de voorsprong op het peloton nooit te groot en uiteindelijk werd het duo teruggepakt. Vlak voor de finishplaats ontsnappen twee andere renners, de Fransman Henri Pélissier en de Zitser Oscar Egg. Zij houden hun voorsprong wel vast en sprinten uiteidnelijk om de etappezege. Egg wint en een groepje met de favorieten volgt op een kleine twee minuten. De Belgen Thys en Rossius staan nog steeds gedeeld op de eerste plaats. Omdat de gele trui nog niet bestaat, is het ook niet de vraag wie die mag aantrekken. Pélissier is dankzij zijn tweede plaats opgeklommen naar de derde plaats op een kleine vijf minuten achter de leiders.

 

De verliezer

4e et 180px-Cottrel,René_OVLOp 2 uur, 21 minuten en 48 seconden van Egg komt die dag de Fransman René Cottrel als 52e  van de 87 overgebleven renners over de finish. Als René Edouard Louis Cottrel wordt hij op 18 juli 1885 te Saint-Ouen geboren. Als hij in 1914 aan de Tour meedoet is hij al een paar jaar beroepsrenner. In 1913 wordt hij 10e in Parijs – Tours, in 1914 wordt hij 61e in Parijs – Roubaix en zijn eerste Tour rijdt hij knap uit. Hij komt als 47e in Parijs over de streep op ruim 47 uur van de winnaar. Elke etappe moet hij meer dan meerdere uren op de ritwinnaar prijsgeven. Zijn beste prestatie is een 42e plaats in de 8e etappe op slechts 35 minuten van de winnaar.

Tweeëneenhalf jaar later sneuvelt hij op 5 november 1916 bij Fort-de-Vaux iets ten oosten van Verdun. Hier is in het voorjaar en de zomer van 1916 zwaar strijd geleverd. Eerst vallen er aan Duitse zijde vele slachtoffers in de vele pogingen het fort te bezetten. Wanneer dat op 7 juli eindelijk lukt, gebeurt hetzelfde aan Franse kant. De vele aanvallen eindigen met veel slachtoffers maar zonder enig resultaat. Het Fort valt pas weer in Franse handen als op 2 november de Duitsers het plots verlaten. Drie dagen later overlijdt Cottrel alsnog aan de verwondingen opgelopen bij een van de nutteloze stormlopen.

Ik heb heel veel gehad aan:

de site Renners in de Grote Oorlog

het boek: The Shattered Peloton: The devastating impact of world War I on the Tour de France (Graham Healy)


0 Responses to “De Tour van 1914. Een eerbetoon in 15 etappes, deel 4”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: