06
Jul
14

De Tour van 1914. Een eerbetoon in 15 etappes. Deel 1

Twee startschoten klinken vrijwel gelijktijdig. Op dezelfde dag dat in Parijs het startschot voor de 12e Tour de France klinkt, zijn er ook schoten te horen in het verre Sarajevo. Daar, op de al jaren onrustige Balkan, wordt de kroonprins van Oostenrijk, Franz Ferdinand vermoord door de Serviër Gavrilo Prinzip. Niemand kan vermoeden dat ook dit een startschot zou zijn. Een startschot voor de vier jaar durende ‘Grote Oorlog.’ Oostenrijk-Hongarije stelt Servië een ultimatum. Rusland steunt Servië. Duitsland steunt Oostenrijk-Hongarije en Frankrijk en Engeland zullen Rusland steunen als… Een maand later breekt dan toch die oorlog uit. De Tour van 1914, gereden tussen startschot en het eerste geweerschot, is om meerdere redenen memorabel. Een eerbetoon in 15 etappes.

1e etappe: Parijs – Le Havre over 388 kilometer (28 juni 1914)

Het belooft een spannende Tour te worden. Zeven winnaars van maar liefst acht Rondes van Frankrijk staan aan de start.

De winnaars

philippe thysMeer dan 300 kilometer blijft het peloton bij elkaar. Alleen achterin vallen door lekke banden en andere tegenslag renners weg om niet meer terug te keren. Pas 50 kilometer voor de finish proberen oud-winnaars Octave Lapize en Lucien Petit-Breton samen met Emile Georget weg te komen. Uiteindelijk is er een kopgroep van elf man met alle favorieten die gaan sprinten om te etappewinst. De winnaar van 1913 Philippe Thys wint gelijk ook deze eerste etappe en een herhaling van vorig jaar dient zich aan. Zeker omdat Francois Faber, de winnaar van 1909 en Petit-Breton de winnaar van de twee jaar daar weer voor, in de slotfase lek rijden en zes minuten verliezen. En wat er tegelijkertijd allemaal in Sarajevo gebeurt, wordt pas de volgende dag bekend. Van de 145 renners die deze 28e juni vertrokken, verlaten er al 25 deze dag de Tour.

De verliezers

Preignac Lacroix sur MeuseDrie namen wil ik hier noemen. Zij zijn drie van de maar liefst 17 deelnemers aan deze Tour de France die de Eerste Wereldoorlog niet overleven. Allereerste is daar de op 28 april 1880 in Marmande geboren Felix Preignac. Van zijn wielercarriere is weinig meer bekend dan dat hij in de Tour van 1914 is gestart en in die eerste etappe ook gelijk opgeeft. Van zijn sterven weten wij iets meer. Hij is een van de eerste slachtoffers van de Grote Oorlog. Iets ten zuiden van Verdun, waar de hele oorlog zwaar is gevochten, sneuvelt hij als soldaat van het 220e infanterieregiment op 27 september 1914. Bijna op dezelfde plek waar 5 dagen eerder de bekende Franse schrijver Alain-Fournier om het leven kwam. Preignac ligt begraven aan de oevers van de Maas in Lacroix-sur-Meuse. Wie zijn graf zoekt vindt het op de Nécropole Nationale, graf 283.

Dan is daar ook tweedejaars prof Auguste Pierron. Als Albert Auguste Pierron werd hij op 7 september 1884 te Montceau-les-Mines in Frankrijk geboren. Dit is niet zijn eerste Tour de France. Tijdens de Tour van 1913 wist hij de 1e etappe als nummer 106 nog wel uit te rijden. Een paar dagen later stapte hij tijdens de 2e etappe van Le Havre naar Cherbourg af. Op 21 november 1916 komt hij ver van huis als soldaat van het 175ste Infanterieregiment in Suhodol-Raja, Servië te overlijden.

De derde van de 25 renners die tijdens de eerste 1e etappe opgeven, is de Fransman Pierre Stabat. Veel is niet over hem bekend. We weten niet waar en wanneer hij is geboren. We weten niet hoelang hij wielrenner is geweest en of hij iets heeft gewonnen. We weten alleen dat hij deze 28e juni uit Parijs is vertrokken en ergens onderweg is afgestapt. We weten ook dat hij het einde van de oorlog haalt. Omdat hij een maand later in december 1918 alsnog aan zijn verwondingen overlijdt, komt hij wel op de lijst van oorlogsslachtoffers. Maar waar hij ligt begraven?

 

Ik heb heel veel gehad aan:

de site Renners in de Grote Oorlog

het boek: The Shattered Peloton: The devastating impact of world War I on the Tour de France (Graham Healy)

Advertenties

0 Responses to “De Tour van 1914. Een eerbetoon in 15 etappes. Deel 1”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: