17
Mei
14

Wielrennen, een explosieve sport

Giro in BelfastFrankrijk, Italië en Spanje. Al meer dan een eeuw zijn met name deze landen tijdens grote rondes het toneel van strijd en passie in de wielersport. Soms maakt die passie echter plaats voor protest. Van ontevreden boeren tot bijna op straat gezette werknemers van een autofabriek. Soms loopt dit protest helaas uit de hand.

 

Eerste bom onder een ronde

In 1968 liet de ETA voor het eerst van zich horen tijdens de de 15e etappe van de Vuelta. Op weg van Vitoria naar Pamplona ontplofte op zestig kilometer van de finish, op de flanken van de Col de Urbasa een bom. Vlak nadat de Bask Juan María Uribezubia de plek was gepasseerd werd er een gat van een 80 centimeter diep en een meter in doorsnee in het wegdek geslagen. Het hele peloton dat ruim twee minuten later langskwam, moest in de remmen. Na een oponthoud van bijna een half uur werd besloten de wedstrijd te annuleren en als niet gereden te beschouwen. De volgende dag ging het peloton onder zware bewaking van Pamplona naar San Sebastian. Toch slaagden betogers erin om op het Franse deel van de etappe honderden spijkers op de weg te strooien. Spaanse en Franse agenten slaagden er ternauwernood in met takken de spijkers van de weg te vegen. Alleen enkele volgauto’s kregen een lekke band. Ook in 1977 en 1978 zou de ETA nog van zich laten horen. Voor de organisatoren was dat het sein om het Baskenland bijna 35 jaar te mijden.

 

Roze met een donker randje

Eddy Merckx was die 28e mei 1974 in de Giro in de tijdrit rond Forte dei Marmi als vanouds superieur. Die ochtend was er twee uur noordelijker in Brescia een anti-fascistische demonstratie aan de gang. Totdat op de Piazza della Loggia aldaar een bom in een vuilnisbak ontplofte. Toen aan het eind van de dag de balans werd opgemaakt was de bijna roze trui van Merckx totaal ondergeschikt aan de acht doden die er in Brescia vielen te betreuren. De organisatie besloot direct de etappe van de volgende dag te annuleren. Die dertiende etappe werd uiteindelijk een dag later gereden en Eddy Merckx zou in de 14e etappe alsnog het roze pakken en uiteindelijk ook zijn vijfde en laatste overwinning in de Giro pakken.

 

Doping en bommen

De Vuelta kwam weliswaar niet meer door Baskenland, maar de Tour nog wel. Zo ook in 2007. Op 28 juli van dat jaar voerde de zestiende etappe naar de Col d’Aubisque korte tijd over Spaanse wegen. Vlak voordat de renners zouden passeren ontploften vlakbij het plaatsje Belagua twee kleine bommen. De ETA had vantevoren telefonisch gewaarschuwd  en ook die middag kon de oplettende tv-kijker op het wegdek, waar Rasmussen zijn finest hour beleefde, regelmatig de witgekalkte woorden ETA zien staan. Dat dit voorval verder de kolommen van de kranten niet haalde, had alles te maken met de doping die de Tour ook dat jaar in zijn ban hield. Die woensdag was Vinokourov uit de ronde gehaald vanwege bloeddoping en een dag later zou de Rabo-ploeg de in het geel gehulde Deen in de bus houden. Diens onduidelijke whereabouts gaven zoveel stof tot schrijven dat de bommen door vrijwel niemand werden gehoord en gezien.

 

Bijna ontploft

Dit jaar startte de Giro in het ooit zo onrustige Noord-Ierland. Fietsend door Belfast, aangemoedigde door katholieken en protestanten leken de jaren van de ‘Troubles’ verder weg dan ooit. Op de weg terug naar Italië werd ook nog Dublin, de hoofdstad van de republiek Ierland aangedaan. Uitgerekend hiervandaan kwam het bericht dat op zondag 11 mei een IRA-bom onschadelijk was gemaakt. Een 55- jarige Noord-Ier uit Belfast was opgepakt. Als lid van de Real-Ira, ook verantwoordelijk voor de aanslag in 1998 in Omagh, waarbij 29 doden vielen, zou hij het hebben gemunt hebben op de langstrekkende wielerkaravaan. Met de schrik in de benen vertrokken de renners dan ook naar het altijd rustige Italië, waar de sportieve strijd nog tot en met 1 juni voortduurt. Hopelijk blijft het bij sportieve slachtoffers.

Advertenties

0 Responses to “Wielrennen, een explosieve sport”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: