05
Mrt
14

Koude Oorlog of wordt de soep niet zo heet gegeten?

de KrimEen poging tot duiding van het conflict rond de Krim. Ik doe dit met mijn beperkte historische kennis, dus wie weet zit ik er helemaal naast. Ik wil het toch delen om het zwartwitte uit de huidige discussie te halen.

Het westelijk deel van Oekraïne was tijdens de Tweede Wereldoorlog lange tijd door de Duitsers bezet. In eerste instantie werd dat door grote delen van de bevolking als positief ervaren. Op deze manier hoopten zij op onafhankelijkheid van Oekraïne los van de Sovjet-Unie. Onder die voorstanders zaten grote groepen die ook de anti-Joodse sentimenten van de Duitsers deelden. Na de oorlog, toen de Sovjet-Unie weer een geheel werd, is in mijn ogen niet goed omgegaan met de verschillende oorlogssentimenten. In met name het westen van Oekraïne woonden nog steeds grote groepen mensen die anti-Moskou, maar ook anti-Joods waren. Misschien waren de anti-Joodse acties van Stalin tijdens de laatste jaren van zijn leven en het Krim-cadeautje van Chroetsjov ook wel bedoeld om deze groepen tevreden te stellen. Er wordt steeds gesteld dat Chroetsjov als Oekraïner dit cadeautje gaf. Weliswaar woonde en werkte deze opvolger van Stalin een groot deel van zijn leven in het oosten van Oekraïne, maar toch was hij Rus van geboorte.

Toen begin jaren ’90 de Sovjet-Unie uiteenviel en Oekraïne onafhankelijk werd, bleef de Krim vanzelfsprekend Oekraïens. Alleen had de Sovjet-Unie hier wel zijn belangrijke Zwarte-Zeevloot en die werd na het uiteenvallen Russisch. Een anomalie was geboren. Sebastopol werd als het ware verhuurd aan de Russen. Zolang er een stabiele, liefst pro-Russische regering in Kiev zetelde was er weinig aan de hand. Tot het moment dat iemand als Janoekovitsj teveel met Moskou ging flirten. Vanaf dat moment kwamen de aloude anti-Moskou sentimenten in het westen van het land steeds meer terug naar boven. Veel van die mensen koesteren ook ultra-rechtse sympathieën. Dit zijn de fascisten waar Poetin het de hele tijd over heeft. Dit geldt niet voor de algehele oppositie, maar is toch een aanzienlijk deel ervan. Ik hoorde hier voor het eerst van toen de eerste massale protesten in Kiev waren geluwd en er op sommige barricaden alleen nog werd geprotesteerd door jonge mannen. Dit zouden volgens de berichten vooral ultra-rechtse jongeren zijn. Vrouwen, kinderen, ouderen maar ook de media waren op deze barricaden niet welkom. Korte tijd later escaleerden deze protesten en vielen de eerste doden. Ik weet niet of ultra-rechts hiervoor helemaal of gedeeltelijk verantwoordelijk is, maar ergens speelt dit volgens mij wel een rol. Een rol waar Poetin nu dankbaar gebruik van maakt door de gehele nieuwe regering fascistisch te noemen.

Neem daarbij het feit dat de oude Sovjet-elite, en Poetin als oud-KGBer en baas van diens opvolger de FSB hoort daar zeker bij, het uiteenvallen van het communistische rijk nooit heeft kunnen verkroppen. Het liefst zien zij alle voormalige Sovjet-republieken weer terugkeren in de schoot van moeder-Moskou. De krampachtige houding t.o.v. de republieken op de Kaukasus en het conflict met Georgië in 2008 zijn daar sprekende voorbeelden van.

Tegelijkertijd weet ook Poetin dat tanks en vliegtuigen vandaag de dag geen middel zijn om de tijd terug te draaien. Moskou zal nooit Sebastopol opgeven, maar zal tegelijkertijd ook niet openlijk de oorlog verklaren aan Oekraïne om de Krim te veroveren. Ten eerste zal hij met krachtige blufpoker de vlootbasis beschermen en mocht er een volksraadpleging komen waarin de meerderheid van de bevolking de Krim graag bij Rusland ziet zal hij daar niet van afzien. Maar de Krim is niet zijn doel – want zo rijk is dit gebied verder ook niet – als de Zwarte Zeevloot maar rustig kan blijven liggen. Ik verwacht dan ook een compromis waarbij er een corridor wordt geschapen tussen Rusland en Sebastopol. Niet voor niets wordt er al gesproken van een brug naar de Krim. Hopelijk wordt dit ook een symbolische brug zodat de wereldwijde Koude Oorlogssentimenten terug de koelkast in kunnen.

Advertenties

0 Responses to “Koude Oorlog of wordt de soep niet zo heet gegeten?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: