28
Dec
13

Utrecht, wielerhoofdstad van Nederland

dompleinDankzij de uitverkiezing tot Tourstartplaats lijkt Utrecht een beetje de wielerhoofdstad van Nederland te worden. Na het bezoek van de Giro d’Italia in 2010 is de Domstad in 2015  het toneel van Le Grand Départ, de start van de Tour de France. Wat heeft Utrecht eigenlijk voor historische banden met Italië en Frankrijk? En waarom moet de Tour de France zeker over het Domplein fietsen?
Met betrekking tot Italië is het te kort door de bocht om te zeggen dat Utrecht en finishplaats Milaan beide getooid gaan met de titel Domstad. De geschiedenis gaat namelijk veel verder terug. Dankzij de Italianen, die tweeduizend jaar geleden nog als Romeinen rondliepen bestaat Utrecht überhaupt. Het Domplein waar nu de Domkerk en zijn sinds 1674 geïsoleerd staande toren staan, was vlak na het begin van de jaartelling het eerste stukje Utrecht. De Romeinen bouwden hier rond 50 na Christus een castellum, een legerplaats. Nadat de Romeinen in 9 na Christus in het Teutoburger Wald door de Germanen onder leiding van Arminius waren verslagen besloten ze de bosrijke gebieden ten noorden van de Rijn te laten voor wat ze waren. De Rijn werd de noordgrens van het grote Romeinse Rijk en overal langs die Rijn werden legerplaatsen aangelegd. De legerplaats die hier werd gebouwd noemden de Romeinen Trajectum, een doorwaadbare plaats in de Rijn die toen hierlangs naar de Noordzee stroomde. In de grond rond het Domplein zijn op verschillende plekken nog resten van de muur die de legerplaats omsloot nog te vinden.
En van Italië is het dan een kleine stap naar Frankrijk, ook al gaat dit via Hongarije. Daar kwam namelijk Sint Maarten of eigenlijk Martinus rond 350 na Christus vandaan. Martinus werd als volwassen man, als zoon van een militair, officier in het Romeinse leger. Hij is beroemd geworden toen hij bij Amiens in Noord-Frankrijk aankwam en daar bij de toegangspoort een bedelaar tegenkwam. Het was hartje winter en Martinus had alleen zijn zwaard en zijn mantel. Hij aarzelde niet, pakte zijn zwaard, sneed zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan de bedelaar. Een paar honderd jaar later werd het christelijk geloof door een zekere Willibrord naar Utrecht gebracht. Omdat hij een enorme fan was van Sint Maarten werd Utrecht uiteindelijk onlosmakelijk met hem verbonden. Dit wetende is het ook duidelijk waarom het wapen van Utrecht roodwit is. Het rode vlak stelt de halve mantel voor die Sint Maarten nog droeg nadat hij de helft had weggegeven. Het witte vlak is zijn witte onderrok die nu zichtbaar werd. Martinus was ook een van de belangrijkste verspreiders van het Christendom in Frankrijk en werd bisschop van de stad met de toepasselijke naam Tours.
Advertenties

0 Responses to “Utrecht, wielerhoofdstad van Nederland”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: