23
Mei
13

Utrecht, Almere en een onafhankelijk Friesland

Domkerk Middenschip_Steigerpijpen1 augustus 2023

Eindelijk is het zover. Het middenschip van de Dom in Utrecht zal worden herbouwd. De schade die de tornado op 1 augustus 1674 aanrichtte, wordt precies 350 jaar later eindelijk hersteld. Gebrek aan geld of durf heeft dit altijd in de weg gestaan. In 2004 was het beeld een zomer lang hersteld door tussen koor en toren een middenschip van buizen neer te zetten. Nu zal in overleg met de architect, de bijna 100-jarige Josep Maria Subirachs, die ook betrokken is geweest bij de bouwhervatting van La Sagrada Familia in Barcelona, een ontwerp worden gemaakt. De bedoeling is dat over precies één jaar met de herbouw kan worden gestart. De trots van Utrecht zal op de 400e verjaardag van haar Universiteit in volle glorie zijn herrezen.

30 september 2023

De schok was groot vanmorgen in Utrecht. Almere, sinds 2017 hoofdstad van de nieuwe provincie Noordwest-Nederland, mag dankzij een sterke lobby in het Vaticaan, de aartsbisschoppelijke zetel van Utrecht overnemen. Tot de vorming van de superprovincie behoorde Almere nog bij het bisdom Haarlem, daarna werd het onderdeel van het Bisdom Utrecht en nu dan deze kroon op de bijna 50-jarige stad. Maar de allergrootste schok kwam toen Almere het plan voor een eigen Domkerk presenteerde. Dit moet een kopie worden van de Utrechtse Domkerk, alleen dan twee keer zo groot. Vooral de ruim tweehonderd meter hoge toren moet een trekpleister worden. In Den Haag gaan al geruchten dat de gelden die vrijgemaakt zouden worden voor de herbouw van het middenschip in Utrecht komen te vervallen en nu naar Almere zullen gaan. De burgemeester van Almere, de inmiddels 73-jarige Annemarie Jorritsma kon het niet laten om nog eens fijntjes toe te voegen dat bij helder weer de nieuwe Domtoren tot in Utrecht te zien zal zijn. De bouw gaat van start op 30 september 2025, precies 50 jaar nadat de eerste steen voor Almere werd gelegd. Dankzij allerlei uit China afkomstige moderne bouwtechnieken zal de kerk in november 2026 al de eerste dienst kunnen organiseren.

 

23 mei 2013

Dit verhaal hierboven is natuurlijk té vergezocht. Zo gaat Nederland niet met zijn erfgoed om. Of toch wel? De afgelopen week konden wij lezen dat Thialf Friesland gaat verlaten en zich in Almere wil vestigen. Hopelijk komen de KNSB en Den Haag op tijd weer bij zinnen en blijft uit respect voor het erfgoed en de traditie het centrum van de schaatssport in de provincie van de schaatssport. Anders zit er maar één ding op: Friesland onafhankelijk.

 

Advertenties

0 Responses to “Utrecht, Almere en een onafhankelijk Friesland”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Advertenties

%d bloggers liken dit: