02
Okt
12

19 – Paul Hardcastle

De Vietnam-oorlog

Naast Paul Hardcastle werd Billy Joel het meest genoemd als oplossing van deze muziek&geschiedenis-tweet. Niet zo gek als je kijkt naar de grote hoeveelheid songs die deze oorlog heeft opgeleverd.

Franse Kolonie

Voor een goed begrip van wat er zich in Vietnam heeft afgespeeld gaan we terug naar het eind van de 19e eeuw. In die tijd voegt Frankrijk een vijftal landen samen tot wat Indo-China werd genoemd. Het ging hier om Laos, Cambodja, Cochin-China (het zuidelijke deel van het huidige Vietnam), Annam (het centrale deel) en Tonkin (het noordelijke deel). Voordat Vietnam bij het toenmalige Indo-China kwam bestond het dus feitelijk uit drie delen. Nadat in 1945 de Japanners uit Indo-China waren verdwenen dachten de Fransen op dezelfde voet verder te kunnen gaan. Maar de Vietnamezen dachten hier anders over. Na een machtsvacuüm van ruim een jaar brak eind 1946 de Eerste Vietnamese Oorlog uit, met Frankrijk aan de ene kant en de Vietminh van Ho Chi Minh aan de andere kant. Feitelijk begon hier al de oorlog van de kapitalisten tegen de communisten. Frankrijk kreeg aanzienlijke steun van de Verenigde Staten en de Vietminh kreeg steun van de Sovjet-Unie.

Onafhankelijkheidsstrijd

Dit eerste deel van de Vietnamoorlog kwam tot een eind in 1954. De Fransen waren vernietigend verslagen bij Dien Bien Phu en een paar maanden later werd Vietnam in tweeën gedeeld. Noord- en Zuid-Vietnam werden van elkaar gescheiden door de 17e breedtegraad. De leiders van beide delen beloofden binnen het jaar algemene verkiezingen om uiteindelijk tot een verenigd Vietnam te komen. Toen de leider van het zuidelijke deel hieraan weigerde mee te doen brak in 1957 de oorlog opnieuw uit. Het zuiden kreeg wederom steun van de Verenigde Staten. Nu de Koude Oorlog haar vriespunt naderde was het nog belangrijker dit stukje Azië tegen de Rode horden te verdedigen. Zou Vietnam communistisch worden dan zouden binnen de kortste keren alle landen in Azië als dominostenen omvallen en ook communistisch worden. Was tenminste de vrees van de VS. Omdat de geldelijke steun grotendeels in de zakken van de leiders verdween en de Vietcong steeds verder oprukte, was er de Amerikanen alles aan gelegen zelf aan de strijd mee te doen. Het Amerikaanse Congres zou dit pas goedkeuren als de agressie van Noord-Vietnam zich direct tegen de Verenigde Staten zou richten. De oplossing hiervoor was in 1964 het ‘Tonkin-incident.’

Het verzonnen incident

Vietnamese torpedoboten hadden in de Baai van Tonkin een Amerikaanse torpedobootjager aangevallen en licht beschadigd. Daartoe stuurde de Verenigde Staten een tweede schip. Ook deze werd aangevallen en President Johnson kreeg alle volmachten om in Vietnam orde op zaken te stellen. Later bleek dat de eerste aanval was uitgelokt en dat de tweede nooit had plaatsgevonden*. Vanaf dat moment begon het transport van manschappen en wapens naar Vietnam. Op het hoogtepunt bevonden er zich meer dan een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam. Ondanks deze enorme troepenmacht en de vele bombardementen, waaronder die met het beruchte ontbladeringsmiddel Agent Orange, slaagden de Amerikanen er niet of nauwelijks in de Vietcong tegen te houden. Na het beroemde Tet-offensief in 1968 besloot Nixon, vooral onder druk van de publieke opinie, langzaam maar zeker de Amerikaanse troepen terug te trekken. Toen na de Parijse akkoorden van 1973 het Congres de geldkraan dichtdraaide ging het hard. De Amerikanen trokken zich massaal terug en de Vietcong naderde steeds sneller Saigon. De val van Saigon op 30 april 1975 kunnen de ouderen onder ons zich nog wel goed herinneren. In allerijl werden de laatste soldaten en het personeel van de Amerikaanse ambassade ingescheept. Omdat niet al het materieel mee kon, werden vliegtuigen en helikopters in zee gegooid. Achterlaten was geen optie, omdat de Verenigde Staten voor geen geld hun technologie in handen van de Sovjet-Unie wilde zien vallen. Noord- en Zuid-Vietnam werden samengevoegd tot de socialistische republiek Vietnam en Saigon wordt sindsdien Ho Chi Min-stad genoemd.

Aftocht werd afgang

De Vietnam-oorlog was de eerste oorlog die via de televisie in de Amerikaanse huiskamers terechtkwam. Toen de zinloosheid zichtbaar werd, keerde de publieke opinie zich dan ook massaal tegen de Amerikanen in Vietnam. Ook muziekanten lieten zich niet onbetuigd om de gruwelen van de Vietnam-oorlog aan de kaak te stellen. Over geen enkele oorlog zijn zoveel liedjes gemaakt als over deze. Niet alleen tijdens de oorlog, maar ook nog ver daarna. Billy Joels Goodnight Saigon stamt uit 1982 en 19 van Paul Hardcastle uit 1985.

Voor de soldaten ter plekke was dit uiterst frustrerend. Op het slagveld zagen zij al dat de Zuid-Vietnamezen hen de kastanjes uit het vuur lieten halen. Toen zij ook nog merkten dat het thuisfront zich tegen hen keerde zakte de motivatie tot onder het nulpunt. Dit werd nog versterkt toen ze bij terugkeer niet als helden werden binnengehaald. Deze Vietnam-veteranen konden nergens heen met de frustraties die zij van overzee hadden meegenomen. Hollywood probeerde met Rambo deze groep alsnog tot held te maken. Uiteindelijk waren er alleen maar verliezers. Aan beide kanten vielen bij elkaar meer dan 2 miljoen slachtoffers, waarvan bijna de helft burgers en ongeveer 58.000 Amerikaanse militairen. In zo’n wespennest zouden de VS zich niet snel meer begeven, was toen de gedachte.

*Hieruit blijkt dat het goed is je geschiedenis te kennen. Op een soortgelijke manier wist Bush jr. de Amerikanen in 2003 Irak binnen te laten vallen. Iedereen ziet nog dat Colin Powell in de VN bewijzen van ‘weapons of mass destruction’ omhooghield.

Een greep uit de andere songs over de Vietnam-oorlog (met dank aan @BerdtvR, @DEereszet @RJKoopmans @AdvanderZee @MvdBelt ManonSas @Dalvoorde @RinaRosier @Pletspulp @FZwaan @AndersGezegd)

Billy Joel – Goodnight Saigon

Bob Dylan – Blowing in the Wind

Boudewijn de Groot – Welterusten meneer de President

Jimi Hendrix – All along the Watchtower

Deep Purple – Child in Time

Black Sabbath – War Pigs

Edwin Starr – War

Jimmy Cliff – Vietnam

Country Joe & the Fish – I feel like I’m fixing to die rag

John Lennon – Give Peace a Change

Bruce Springsteen – Born in the USA

Marvin Gay – What’s going on


0 Responses to “19 – Paul Hardcastle”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: