31
Aug
12

Muziek & Geschiedenis: Walking on the Moon – The Police (eerbetoon aan Neil Armstrong)

Eigenlijk is dit niet een goede muziek&geschiedenistweet. Het nummer Walking on the Moon van The Police gaat niet over de eerste man op de maan. Voor deze ene keer, als eerbetoon aan de zaterdag 25 augustus overleden Neil Armstrong, veroorloof ik mij die vrijheid om dit lied te koppelen aan de geschiedenis die werd geschreven in de nacht van 20 op 21 juli 1969.

 

De Landing op de Maan

Als kleine jongen zat ik begin jaren zeventig regelmatig midden in de nacht in pyjama naast mijn vader op de bank voor de televisie. Ook mijn herinneringen hieraan zijn zwartwit. Vooral de bokswedstrijden van Mohammed Ali zie ik nog duidelijk voor mij. De allereerste keer dat mijn vader mij midden in de nacht wakker maakte was van 20 op 21 juli 1969. Tenminste, dat heeft hij mij altijd verteld. Ik kan mij er niets meer van herinneren.

Maar de vele andere lanceringen, maanlandingen en vooral de terugkeer van de modules aan drie grote  parachutes ergens in de Stille Oceaan staan mij nog helder voor ogen. Vanaf dat moment was ik helemaal in de ban van de ruimtevaart. Nog eens extra aangewakkerd door de vele artikelen in de KIJK wist ik het zeker. Ik wilde dat ook. Raketten bouwen om naar de Maan, Mars en de sterren te vliegen. Dankzij de boeken van Isaac Asimov en de zijnen geloofde ik dat dit voor het einde van de eeuw moest kunnen. Intussen weet iedereen beter. Als geograaf ben ik met beide benen op aarde blijven staan en tot nu toe is de mens nog niet verder dan de maan gekomen. Afgelopen weekend overleed de man die dat als eerste deed; Neil Armstrong.

Al sinds Daedalus en Icarus wil de mens de lucht in. Steeds hoger, steeds verder, steeds langer. Een kleine eeuw nadat de broers Montgolfier de eerste mensen los van de aarde lieten zweven, verscheen het boek Reis naar de Maan van Jules Verne. Reizen met raketten naar de maan was toen nog Science fiction. Dat zou pas in de 20e eeuw mogelijk worden. Allereerst waren het in de jaren ’20 en ’30 de Russen die op dit terrein veel vooruitgang boekten. Dankzij ‘oorlogsbuit’ Werner von Braun, de man achter de V1 en de V2, wisten de Amerikanen de achterstand die zij op raketgebied hadden op de Russen langzaam maar zeker in te lopen. Toch waren het de Russen die op 4 oktober 1957 de eerste satelliet, de Spoetnik, de ruimte inschoten. Op 12 april 1961 gevolgd door Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Vanaf dat moment zetten de Amerikanen alles op alles om als eerste een man op de maan neer te zetten. Het liefst nog voor het eind van het decennium.

Ondanks de nodige tegenslagen slaagden zij. “That’s one small step for man*, one giant leap for mankind,” klonk het om iets voor vieren in de nacht van 20 op 21 juli 1969 in de Nederlandse huiskamers. Bijna zeven uur daarvoor had al “Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.” geklonken. De maanlander met Neil Armstrong en Buzz Aldrin was veilig geland en de twee mannen begonnen met de voorbereiding van de maanwandeling.

De Apollo 11 werd gelanceerd op 16 juli 1969. Na een kleine drie minuten werd de eerste trap van de raket afgeworpen. Zes minuten later de tweede en bijna 2 uur en drie kwartier later de derde en laatste trap van de raket die de drie bemanningsleden in de ruimte moest brengen. De maanlander zat in een soort pakkettje onder een kleinere raket die nodig was voor de rest van de reis. Na afstoten van de derde trap werd dit pakketje uitgepakt en aan de andere kant op de neus van de zogenaamde Commando Module gezet. De bemanning, bestaand uit Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, bevond zich de hele heen- en terugreis in deze kegelvormige module. Nadat de module een paar rondjes om de maan had gecirkeld kropen Neil Armstrong en Buzz Aldrin uit de Commando Module in de Maanlander. De Commando Module kreeg de naam Columbia, daarmee verwijzend naar de Columbiad, het kanon dat het maanprojectiel van Jules Verne de lucht in had geschoten. De maanlander kreeg de naam Eagle, wat ook de naam van de hele missie was. Collins bleef in de Command Module om de maan cirkelen, terwijl Armstrong en Aldrin in de loop van 20 juli 1969 de landing op de maan inzetten. Dankzij handmatig bijsturen van Armstrong landde de Eagle veilig in een gebied dat Mare Tranquillitatis, Zee der Stilte werd genoemd.

Een kwartier nadat Neil Armstrong voet op de maan had gezet, voegde Buzz Aldrin zich bij hem. De twee plantten de Amerikaanse vlag, rondom verstevigd met ijzerdraad om het in het luchtledige toch te laten wapperen, verzamelden met een soort grijpschep het een en ander aan maanstenen en babbelden ondertussen ook nog even met President Nixon. Bij elkaar waren zij ongeveer twee uur op de maan. Om iets voor zeven uur Nederlandse tijd stegen de twee mannen weer op van het maanoppervlak. Achteromkijkend zag Aldrin dat de stuwraketjes van de maanlander de vlag omverbliezen. Pas in 2007 maakte hij dit wereldkundig. Hij had waarschijnlijk wel zijn collega’s getipt. Dit gezien het feit dat tijdens latere missies de vlag verder van de maanlander werd geplant. Na zich weer bij Collins in de Commando Module te hebben gevoegd, werd de rest van de maanlander losgekoppeld. De drie mannen vlogen daarop terug naar de Aarde. Vlak voor het bereiken van de dampkring werd ook het resterende raketgedeelte losgekoppeld. Alleen de Commando Module baande zich in een half uur een weg naar beneden om uiteindelijk met een grote plons in de Grote Oceaan terecht te komen. Op 24 juli iets voor zes uur ‘s avonds Nederlandse tijd landde de Commando Module van de Apollo 11 op ongeveer 1400 kilometer ten westen van Hawaii. Eerst op zijn kop, maar dankzij de opblaasbare drijvers kwam de module toch nog goed te liggen. Even later werden de drie astronauten opgepikt door de U.S.S Hornet om een paar dagen later als helden voet op Amerikaanse bodem te zetten. Ze waren niet alleen op de maan geweest, maar er ook weer veilig** van teruggekeerd.

*  Later bleek dat Neil Armstrong “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind,” had gezegd. Het woordje ‘a’ voor ‘man’ was door de slechte geluidsverbinding tussen de maan en de aarde weggevallen.

 

** Jaren nadien bleek het hachelijkste moment zich rond de terugkeer op aarde te hebben voorgedaan. Een meteoroloog die werkte met een ultrageheime weersatelliet, die werd gebruikt bij spionage boven de Sovjet-Unie en China, zag dat er boven het landingsgebied een zware storm werd verwacht. Als de module hangend aan de parachutes hier in terecht zou komen, dan werden de parachutes aan stukken gereten en zou de module te pletter slaan. Omdat ook NASA niet op de hoogte was van deze satelliet, moest deze informatie heel omslachtig naar Houston worden gebracht. Uiteindelijk werd de landingsplek op tijd gewijzigd en kwamen de mannen veilig op aarde terug.

Andere nummers over ruimtereizen:

REM – Man on the Moon @andersgezegd @HilkeTol

Inspiral Carpets – Saturn V  @HilkeTol

The Byrds – Armstrong, Aldrin and Collins @HilkeTol

Jethro Tull – For Michael Collins, Jeffrey and me @HilkeTol

Owen Gray – Apollo 12 @HilkeTol

The Tears – Apollo 13 @HilkeTol

They might be Giants – Apollo 18

Dinah Washington – Destination Moon  

Arbelos – Songs of Apollo’s Children

David Bowie – Space Oddity @HilkeTol @fdlk

Elton John – Rocket Man @pletspulp @fdlk

ELO – Ticket To The Moon @pletspulp

Fly met to the Moon – Frank Sinatra @HilkeTol @RinaRosier

Brain Damage – Pink Floyd @HilkeTol @RinaRosier

Puttin People on the Moon – Drive by Truckers @RinaRosier

Whitey on the Moon – Heron @RinaRosier

Song about the moon – Paul Simon @Dalvoorde

Moonwalk – Earth, Wind and Fire @Dalvoorde

 

 

Advertenties

0 Responses to “Muziek & Geschiedenis: Walking on the Moon – The Police (eerbetoon aan Neil Armstrong)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: