02
Jan
12

De Vallende Soldaat (foto) – Robert Capa (1936)

Voluit heet de foto ‘Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936.’ De foto is niet alleen de doorbraak van Robert Capa als oorlogsfotograaf. Het is misschien wel de beroemdste oorlogsfoto ooit gemaakt.

Capa is in 1913 in Boedapest als Endre Ernó Friedmann geboren.  Als linkse activist van Joodse komaf vlucht hij eerst van Hongarije naar Duitsland en na 1933 via Wenen naar Parijs. Hier leert hij Gerda Taro kennen en samen besluiten zij foto’s te maken onder de Amerikaans klinkende naam “Robert Capa.” Toen hun identiteit uitlekte besloot Friedman Capa als zijn naam aan te nemen. Hierdoor zijn de vroege foto’s van Gerda Taro jarenlang onderbelicht gebleven omdat die lang aan de fotograaf Capa zijn toegeschreven. In 2009 was er in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een mooie tentoonstelling van deze vrouwelijke fotograaf. In 1936 besluiten zij naar Spanje te vertrekken om aan de zijde van de antifascistische republikeinen de Spaanse Burgeroorlog in foto’s te verslaan. Op 5 september schiet hij de foto die bekend zal worden als “De Vallende Soldaat.”

Met name de laatste decennia is er veel discussie geweest of de foto wel echt is. Er is door deskundigen gekeken naar de stand van de zon op de foto en zoals die op de aangegeven locatie is op 5 september op het tijdstip van fotograferen. Er is gekeken naar de heuvels op de achtergrond. Kloppen die wel met de aangegeven locatie? De ene keer is men ervan overtuigd dat het een vervalsing is. Ander onderzoek waaruit de authenticiteit van de foto zou blijken, heeft de “vallende soldaat” geïdentificeerd als Frederico Borell García. De discussie is nog steeds niet verstomd als de foto in 2009 wordt tentoongesteld tijdens de expositie This is War! in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Lees de artikelen en oordeel zelf zou ik zeggen.

Een jaar na het maken van deze foto komt zijn partner Gerda Taro te overlijden nadat zij onder een tank terecht is gekomen. In 1938 reist Capa naar China om foto’s te maken van het Chinese verzet tegen de Japanse overheersing. In de Tweede Wereldoorlog is Robert Capa erbij als de geallieerden in Normandië landen. Op Omaha Beach maakt hij meer dan honderd foto’s. Kort na de oorlog richt hij met enkele collega’s het fotopersbureau Magnum op. In 1948 trekt hij door de jonge staat Israël. Begin jaren vijftig gaat hij voor Life-magazine naar de ontluikende oorlog in Indo-China. Daar stapt hij 25 mei 1954 op een landmijn en overlijdt korte tijd later aan zijn verwondingen.

Advertenties

0 Responses to “De Vallende Soldaat (foto) – Robert Capa (1936)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: