31
Okt
11

Ossip Zadkine – De Verwoeste Stad (1953) Kunsttweet 18

14 mei 1940. Het centrum van Rotterdam wordt door bommen uit Duitse vliegtuigen met de grond gelijk gemaakt. Op deze manier wilde Duitsland een hapering van de Blitzkrieg voorkomen. Onder de dreiging dat steden als Utrecht hetzelfde lot zouden treffen capituleerde Nederland nog diezelfde dag. De Tweede Wereldoorlog was voor ons land op dat moment vijf dagen oud. Het zou ook het begin van een trend worden die eindigde op 9 augustus 1945. Op die dag viel de tweede atoombom ooit, op de Japanse stad Nagasaki. Een paar dagen later capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog ten einde. In de jaren daartussen waren vele steden met vooral burgers het doelwit van  bombardementen. Wat feitelijk begon met een oefening op Guernica (zie ook kunsttweet op 25/2) werd een steeds verder geperfectioneerd intimidatie-middel. Eerst door de Duitsers om de geallieerden op de knieën te krijgen en later van diezelfde geallieerden om de as-mogendheden tot overgave te dwingen. Na Rotterdam volgden onder andere Coventry, Hamburg, Dresden, Hiroshima en dus Nagasaki (zie ook Muziek&Geschiedenistweet op 9/10).

Toen de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine vlak na de oorlog met de trein door Rotterdam reed, kreeg hij inspiratie voor het beeld ‘De Verwoeste Stad’. In 1947 is op tentoonstellingen in Praag en Berlijn een kleine versie van dit beeld te zien. Vanaf dat moment zetten verschillende personen zich in om dit beeld meer dan levensgroot in Rotterdam verwezenlijkt te krijgen. Op 24 april 1953 wordt het beeld uiteindelijk onthuld op de plek waar het nog steeds staat; Plein 1940 aan de Leuvehaven. Het laat een man zonder hart zien, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement. Hij heft zijn armen naar de hemel waaruit die 14e mei de bommen vielen. Het gezicht toont het leed dat de inwoners van de Maasstad werd aangedaan.

Afgelopen zomer was ik voor de tweede keer in het Franse plaatsje Les Arques iets ten noorden van Cahors. Hier kocht Zadkine in 1934 een huis en woonde hij een groot deel van zijn leven. Vandaag de dag is dit huis als dependance van het Zadkine-museum in Parijs ingericht. In en rond dit museum vinden we een paar prachtige beeldhouwwerken, de meeste in hout. Zeker gezien de locatie, in de crypte van de naastgelegen kerk, was ik het meest onder de indruk van zijn Pietà. Het beeld van de dode Jezus op schoot bij Maria. In een paar abstracte halen, is Zadkine erin geslaagd het leed op het gezicht te beeldhouwen. Eenzelfde leed dat hij ‘De Verwoeste Stad’ heeft meegegeven.

 

PS. Om de link in de richting van mijn muziek&geschiedenis-tweets te vervolmaken hieronder een lied over hetzelfde Rotterdam, “Stad zonder hart”.

 

Frederique Spigt – Rotterdam:


1 Response to “Ossip Zadkine – De Verwoeste Stad (1953) Kunsttweet 18”


  1. november 2, 2011 om 12:53 pm

    Als ik toch eens wat rijker word ga ik al die plekken bezoeken die je beschrijft, werkt zeer inspirerend!
    Vorige week ben ik wel naar Spanje geweest, maar ik heb alleen maar honden gezien…
    Groet van d!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: