09
Okt
11

Muziek&Geschiedenis: Enola Gay – OMD

In het grootste geheim waren in de Tweede Wereldoorlog wetenschappers onder leiding van Robert Oppenheimer* bezig met de ontwikkeling van de atoombom. Dit gebeurde op verschillende locaties in de Verenigde Staten, met als bekendste Los Alamos in New Mexico. Onder het grote publiek werd dit later bekend als het Manhattan Project. Dit leidde uiteindelijk tot de twee atoombommen die in augustus 1945 een einde zouden maken aan de oorlog in Azië.

Op 6 augustus steeg een B29 bommenwerper op vanaf Tinian een eiland van de Marianengroep. Een dag eerder had de gezagvoerder, Paul Tibbets, haar omgedoopt tot de Enola Gay, de voornamen van zijn moeder**. Aan boord van het vliegtuig lag ‘s werelds eerste atoombom, met de misplaatste bijnaam Little Boy. Voor de rest was het vliegtuig bijna helemaal leeggehaald om zo hoog mogelijk te kunnen vliegen. Onkwetsbaar voor het Japanse afweergeschut. Om kwart over acht die ochtend liet het de bom vallen boven de Japanse havenstad Hiroshima. Door de ontploffing kwamen vrijwel direct bijna 80.000 mensen om het leven. Dit aantal was vooral door de radioactieve straling aan het eind van 1945 opgelopen tot 140.000. Nadat een tweede atoombom drie dagen later Nagasaki trof, gaf Japan zich over en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.

De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki worden altijd als een aanval zonder precedent beschouwd. Eigenlijk doen de bommentapijten die de Duitse steden aan het eind van de oorlog teisterden hier niet veel voor onder. In totaliteit vielen bij deze bombardementen ook honderdduizenden burgerslachtoffers en werden hele steden met de grond gelijk gemaakt. De beroemdste voorbeelden zijn natuurlijk Dresden en Hamburg . Ook steden als Keulen, Lubeck en Pforzheim werden grotendeels vernield. Over de zin van al deze bombardementen is nadien weinig discussie mogelijk geweest. De vraag: “Waren deze bombardementen al deze slachtoffers waard?” zal pas over enkele generaties worden beantwoord.

Het lied waarin ik in mijn verhaal naar verwijs is Enola Gay van Orchestral Manoeuvres in the Dark. Een protestsong uit 1980. Door te verwijzen naar de bom op Hiroshima protesteert de band tegen het Navo-dubbelbesluit. Hierdoor zouden er nucleaire kruisraketten worden geplaatst in o.a. Nederland en Groot-Brittannie.

Verwijzingen in het lied:

“Is mother proud of Little Boy today?” Niet alleen naar de bom zelf, maar ook naar Paul Tibbets die het vliegtuig naar zijn moeder noemde.

“It’s 8:15, and that’s the time that it’s always been” De tijd van de ontploffing van die 1e atoombom boven Hiroshima. Voor velen stond toen de tijd voor altijd stil.

Naast dit lied zijn er nog een paar songs waar de atoombom op Hiroshima een rol speelt.

Rush – Manhattan Project 

Iron Maiden – Tailgunner 

Legend – Hiroshima 

Bjorn Afzelius – Hiroshima

Wishfull thinking – Hiroshima (remember)

Jim Couza – Cranes over Hiroshima over het meisje Sadako Sasaki

Penderecki – Threnody for the Victims of Hiroshima 

Gary Moore – Hiroshima 

 

 

Paul McCartney & Yoko Ono – Hiroshima Sky (is always blue) Met dank aan @fzwaan

* Sting zong in zijn Russians; “How can I save my little boy from Oppenheimers deadly toy” (0.55)

** Zij was weer vernoemd naar een boek uit 1886; ‘Enola; or, Her fatal mistake’ van Mary Young Ridenbaugh. Hieronder een citaat uit het boek:

He is the bird of ill omen.

How harsh his midnight cry!

It seems to shriek, in mournful sounds,

Death! Death!

Advertenties

1 Response to “Muziek&Geschiedenis: Enola Gay – OMD”


  1. 1 Mirjam Jochemsen
    oktober 10, 2011 om 4:02 pm

    Van de meeste songs pik ik vooral de melodie op, de teksten mis ik. Deze nooit meer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: