22
Jul
11

Tourtweet 18e etappe: Plan Broertjes slaagt (bijna) (22 juli 2011)

Bij de foto:

Hier zien we een onderdeel van het Masterplan van de Broers Schleck en hun ploeg. Maxime Montfort die met de wind tegen aan de groep sleurt waarin ook zijn kopman Andy Schleck zich bevindt. Als enige van de favorieten.

Al vroeg die dag ontstond er een kopgroep van 19 man. Onder hen twee ploegmakkers van Frank & Andy; Joost Posthuma en Maxime Montfort. Tijdens de beklimming van de tweede berg van die dag, de Col d’Izoard, werd die kopgroep steeds kleiner. Een paar kilometer onder de top moest Pothuma uiteindelijk lossen. Een tiental seconden later demarreerde Andy Schleck uit de groep met favorieten. Een ploeggenoot van Voeckler probeerde te volgen. Toen hij zag dat zijn kopman bleef zitten, staakte hij zijn inspanningen. In korte tijd nam Andy een voorsprong van bijna twee minuten. Onderweg kon Posthuma hem nog een paar honderd meter klimwerk uit handen nemen.

Hij bereikte uiteindelijk alleen de top vlak achter de kopgroep die de Kazach Iglinski had moeten laten gaan. Samen met de kopgroep dook Andy het dal in. Hier stond de wind pal op kop. Dankzij het werk van Montfort en ook Devenijns kwam Andy deze kilometers goed door en kon hij zijn voorsprong zelfs uitbreiden tot drie minuten aan de voet van de Galibier.

Vanwege onenigheid in de achtervolgende groep, Cadel Evans vroeg tevergeefs om hulp, liep de voorsprong op naar ruim vier minuten. Andy Schleck was ondertussen alleen vooraan komen te zitten. Uiteindelijk besloot Evans alleen de kastanjes uit het vuur te halen. Met het risico dat een Spaanse coup hem als huilende derde op de flanken van de Galibier zou achterlaten. De voorsprong kroop terug. Een paar seconden per kilometer. De etappezege en het geel leken voor de Luxemburger.

Tot het laatste deel naar de top. De benen van Andy waren al boven. Zijn hoofd kon ze niet overtuigen dat ze nog twee kilometer door moesten. Met gebalde vuisten, maar totaal kapot kwam hij over de meet. Daarachter trok Evans door. Weliswaar met Voeckler en Frank Schleck in zijn wiel, maar met een geloste Contador op afstand. Op ruim twee minuten kwamen zij uiteindelijk over de finish. Andy had zijn verlies van twee dagen daarvoor op Evans ruimschoots goedgemaakt. Alleen Voeckler hield nog 15 seconden over om het geel ook nog naar Alpe d’Huez te mogen dragen. Weer iets dichter bij Parijs.

De Tour blijft spannend. Maakt Andy Schleck die 15 seconden vandaag goed op de gele trui? Neemt hij nog extra afstand van Cadel Evans? Wordt vandaag de kaart Frank Schleck gespeeld? Of wint topfavoriet Evans morgen de tijdrit en de Tour?

 

 

Advertenties

0 Responses to “Tourtweet 18e etappe: Plan Broertjes slaagt (bijna) (22 juli 2011)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: