13
Jul
11

Tourtweet 10e etappe; Doping (13 juli 2011)

Bij de foto:

Aan het begin van de 10e etappe gaat alle belangstelling uit naar de bus van Katoesja. De ploeg van de waarschijnlijk eerste dopingzondaar van deze Tour; Alexandr Kolobnev. Hij is betrapt op het gebruik van HCT. Dit is zelf geen doping, maar wordt vaak genomen om het gebruik van doping te maskeren. Het is een vochtafdrijvend middel om eventuele doping zo snel mogelijk uit te plassen. In afwachting van de contraexpertise houdt de Rus vast aan zijn onschuld.

Doping en de Tour de France zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lucien van Impe was in 1976 de laatste winnaar die tijdens zijn carrière nooit in verband is gebracht met verboden middelen. Sommigen werden als winnaar betrapt, anderen gaven later het gebruik ervan alsnog toe. Mocht later blijken dat Lance Armstrong nooit doping heeft gebruikt, dan wordt zijn prestatie alleen maar groter, omdat iedereen achter hem wel zou hebben gebruikt.

Het bekendste dopinggeval is ongetwijfeld Tommy Simpson. Op de flanken van de Mont Ventoux overlijdt hij aan een combinatie van amfetamine, alcohol en teveel zon. Ook Neerlands beste wielrenner, Joop Zoetemelk werd twee keer op doping betrapt. De straffen waren in die tijd nog niet zo streng. In 1979 kreeg hij wegens het gebruik van anabolen steroïden een tijdstraf van 10 minuten. Dankzij zijn voorsprong op de nummer drie, kwam de tweede plaats hierdoor niet eens in gevaar.

Enkele andere beroemde dopingzondaars:

Gert-Jan Theunissen: Betrapt op een te hoog testosterongehalte. Hij houdt tot op de dag van vandaag vol dat dit bij hem van nature aanwezig is.

Michael Rasmussen: Werd rijdens in de gele trui in 2007 vlak voor Parijs uit de Tour gehaald.

Floyd Landis: Hem werd de touroverwinning van 2006 afgenomen. Hij heeft nog geprobeerd dit noodlot af te wenden, door veel van zijn collega’s te beschuldigen van dopinggebruik. Onder hen Lance Armstrong.

Bjarne Riis: Bekende jaren later dat hij de Tour van 1996 niet ‘schoon’ heeft gewonnen.

Alberto Contador: Zijn Tourzege van 2010 staat nog steeds ter discussie. Klopt zijn verhaal van de besmette Spaanse biefstuk?

Dit lijstje kan ik veel langer maken en ik ben vast een belangrijk iemand vergeten. De vraag is wat mij betreft; ‘moet doping verboden blijven?’ Kunnen we niet veel beter, gecontroleerd en onder toezicht van goede artsen bepaalde middelen toestaan? Nu moet voor elke neusdruppel of zalfje ontheffing worden gevraagd. Die dan weer als masker kunnen dienen voor ‘echte’ doping. Sta doping toe en zie het als een dicht achterwiel of een aërodynamische helm. Het helpt de wielrenner om beter te worden. En ook: weg met het wantrouwen!

 

 

 

 

Advertenties

2 Responses to “Tourtweet 10e etappe; Doping (13 juli 2011)”


  1. 1 stamina2011
    maart 28, 2012 om 7:08 am

    U vergeet Carlos Sastre, de winnaar van 2008, is nooit in opspraak gekomen. Heeft veel podiumplaatsen gemist omdat hij nooit aan de doping heeft gezeten. 25 grote rondes uitgereden. en hele hoop top 10 plaatsen. De regelmaat in prestaties, dat zie je bij dopingzondaars niet. Dus Lucien Van Impe was niet de laatste !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: