08
Jul
11

Tourtweet bij de foto: 6e etappe (8 juli 2011)

Bij de foto:

Het peloton passeert Mont Saint Michel.

Elke dag wordt de kijker getrakteerd op de mooiste plekjes van Frankrijk. Meestal zijn het onbekende kerkjes en kastelen. Gisteren passeerde het peloton zowaar het wereldberoemde Mont Saint Michel en finishte het voor de deuren van de basiliek van bedevaartsoord Lisieux.

Vroeger, toen de uitzending van de Tour pas de laatste kilometers de lucht in ging, kregen wij van de werkloos toekijkende presentatoren veel informatie over met name de finishplaats. Met name Jean Nelissen was een welkome bron. Waarbij hij geschiedkundige kennis feilloos koppelde aan persoonlijke informatie van wielrenners en hun familie. Deze rol werd later overgenomen door Philip ‘Fifi’ Freriks. Weliswaar verbannen naar de avondetappe, wist hij leuke en interessante informatie over de etappes met de kijker te delen. Helaas is dat nu ook verleden tijd.

De huidige generatie commentatoren ontbreekt het helaas aan dit soort kennis. Ze kunnen nog net melden dat Lisieux en Lourdes bedevaartplaatsen zijn. En dat die driehoek aan de horizon de Mont Saint Michel is. Geen woord echter over het gigantische tij verschil. Bij vloed staat het water hier soms bijna 14 meter hoger dan bij eb. Vrijwel nergens ter wereld is dit verschil zo groot. Bij het nabijgelegen St.Malo wordt er daarom ook energie gewonnen uit deze gigantische getijdepomp.

Zo is er elke dag veel interessante informatie die onbesproken blijft. Ik stel dan ook voor om tijdens het eerste uur van de etappe niet overstelpt te worden met nutteloze weetjes over een ontsnapte Fransman die we nooit meer terug zullen zien, maar met een geologisch en geografisch college. Waarin iemand uitlegt waarom de hellingen die dag aan de ene kant zo steil zijn en aan de andere kant veel vlakker. Wanneer de Puy de Dome voor het laatst lava uitstootte. En waarom de Rhône vrijwel niet bevaarbaar is.

Tot die tijd moeten we het doen met het commentaar van Herbert, Maarten en Michael die ons drie uur lang vertellen dat het regent. En vergeten te zeggen dat aan het vele groen duidelijk te zien is, dat dit heel normaal is voor deze streek.

 

 

 

Advertenties

0 Responses to “Tourtweet bij de foto: 6e etappe (8 juli 2011)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: