02
Mrt
11

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 55)

TWEET 55: TEPELENE – PALAIOKASTRITSA

Tot niet zo lang geleden zag je regelmatig archeologen en oud-historici met de Odyssee in de hand in wankele bootjes de Mediterrane kusten afstropen op zoek naar de grot van de Cycloop, de kaap van Aeolos, het huis van Circe enzovoort. In de serieuze wetenschap denkt men dat dit soort interpretaties te letterlijk zijn, te romantisch. Het leidt ook te veel af van de werkelijke waarde van de Odyssee. Want de Odyssee is en blijft in de eerste plaats een wonderbaarlijk fraai literair meesterwerk.

Maar het is wel leuk om gewapend met Homeros’ tekst op zwerftocht te gaan door Griekenland. Het heeft in ieder geval gezorgd voor prachtige literatuur. Welke romantische schrijver van naam ging in de vorige eeuw niet eenmaal in zijn leven naar de bakermat, de ultieme bron, het land van zijn dromen, het vaderland van Odysseus? Tot welk een jubelende lyriek en dramatische overpeinzingen hebben dergelijke tochten al niet geleid?

Zo gaat iedereen die op Korfoe is kijken hoe het er bij PALAIOKASTRITSA uitziet. Hier spoelde volgens velen Odysseus aan en ontmoette hij Nausikää.

Bertus Aafjes nam het heel letterlijk en dook zelfs in navolging van de grote held de zee in om aan te spoelen op het strand waar de ontmoeting met Nausikää zou hebben plaatsgevonden. Dit tot waardering van een paar Griekse vissers:

“Weet u, mister Alfa, u bent niet de eerste die hier een dag doorbrengt op verkenning. Er zijn telkens weer vreemdelingen die zich met een taxi naar dit strand laten brengen. Maar u heeft onze Pegasos uitverkoren boven een taxi en daarop zijn Spiridon en ik trots”

“Ik ben niet minder trots op jullie’, zei ik. ‘Want zonder jullie had ik de barre zwemtocht van Odysseus nooit kunnen reconstrueren …” (Bertus Aafjes, Goden en Eilanden)

 

Laten wij ons niet bezighouden met de reconstructie van het verhaal van de ontmoeting, maar eenvoudig genieten van de tekst van de dichter zelf.

Het verhaal kent u, Odysseus spoelt aan op het strand, uitgeput, verkleumd en uitgehongerd, hij weet met zijn laatste krachten zich nog te slepen naar het struikgewas aan de rand van het strand, overdekt zich daar met bladeren en valt in een diepe slaap. Ik wilde hier eerst allerlei citaten neerzetten. Maar soms zeggen beelden meer:

Advertenties

1 Response to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 55)”


  1. 1 Daisy
    maart 2, 2011 om 1:26 pm

    Mooi weer…ik blijf volgen!
    Groetjes van d!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: