01
Mrt
11

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 54)

Tweet 54: Bran – Tepelenë

 

In 2006 vertrok ik samen met Tessa de Loo naar Albanië. We gingen een wandelreis maken en als basis daarvoor diende haar boek ‘Een Varken in het Paleis’. Dat boek uit 1996 was op haar beurt een tocht in de voetsporen van Lord Byron . Hij was op uitnodiging van de Ali Pasja in 1809 van Ioanina naar Tepelene gereisd. Op de rug van zijn paard en in het gezelschap van reisvriend Hobhouse. Deze laatste heeft de reis beschreven in zijn dagboek en was zowel voor Tessa de Loo in 1996, als voor ons in 2006 de voornaamste bron om de juiste route te vinden. Een groot voordeel voor ons was dat in 1809 de Ali Pasja ruzie had met een collega die in Gjirokaster heerste. Daardoor trok Byron grotendeels over bergpaden met een ruime boog om die stad heen. Bergpaden die er bijna 200 jaar later nog bijna onveranderd bij lagen. Alleen waar de paden smaller werden en de hellingen steiler, raakten wij Byron regelmatig kwijt. Daar was erosie de grootste spelbreker. Nieuwe paden hogerop de hellingen boden prachtige uitzichten, maar de echo uit het verleden leek weggestorven. Totdat vlakbij Saraqiniste het pad helemaal overwoekerd was door gigantische braamstruiken. Met heel veel moeite wisten wij deze hindernis te nemen. Op een snee op mijn wang na wel bijna ongeschonden. We kwamen uit onder een enorme eikenboom. Daar gebeurde er iets. Het werd koeler, het licht leek te dimmen en het geluid van de cicaden en andere dieren was nauwelijks nog hoorbaar. Iets hogerop de helling hoorde ik het druppelen van water. Glibberend kwam ik bij een eeuwenoude bron uit. Toen ik een paard dacht te horen, liep het kippenvel van mijn nek over mijn rug naar beneden. Waren we terug in de tijd? Hadden we Byron ingehaald? Na een half uur van deze illusie genoten te hebben, liepen we verder. In Saraqiniste aangekomen was het weer 2006. Hoewel we nog regelmatig over stukken eeuwenoud pad liepen, waren we nooit meer zo dichtbij als daar onder de oude eikenboom. Met als toppunt van desillusie het paleis van de Ali Pasja in Tepelene. De ruïnes het paleis confronteerden ons met de barbarij van de geschiedenis. Na de moord op de pasja werden zijn bezittingen door de Ottomanen verwoest. Waar ooit de rijkste en machtigste heerser van Albanië en Epiros woonde, leefden nu de allerarmsten tussen het puin. Zelfs Tessa de Loo was teleurgesteld. Terwijl er tussen 1809 en 1996 al een wereld van verschil had gelegen. Dit schreef zij toen over het paleis:

“We vonden een van de toegangspoorten, die hoog en gewelfd was en waardoorheen zeker drie ruiters naast elkaar naar binnen hadden gekund. Het klopte niet dat we te voet waren, met zo’n banaal ding als een paraplu in de hand. Onze entree miste alle grandeur. ..

…waar ooit het paleis had gestaan met een galerij ervoor wentelde zich nu een bruingrijs gevlekt varken in de modder.”

Het paleis was veranderd in een klein dorp. Het zag er niet naar uit, dat dit paleis snel weer in zijn oude grandeur zou worden hersteld.

 

PS. In 2009, de tweehonderdste verjaardag van de reis van Lord Byron, gingen wij terug naar Albanië. Samen met een groep van SNP deden wij de tocht van drie jaar eerder nog eens over. In de hoop dat jaarlijks terugkerende toeristen de Albanezen ervan doordringen dat zuinig omgaan met het erfgoed noodzakelijk is.

 

PPS. Byron zelf gebruikte de ervaringen van deze reis in zijn beroemdste werk: Childe Harold’s Pilgrimage. Het werk werd recent in het Nederlands vertaald door Ike Cialona onder de titel De omzwervingen van jonker Harold (2009).

Advertenties

1 Response to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 54)”


  1. 1 Daisy
    maart 1, 2011 om 10:28 am

    Wauw! Mooi om te lezen! Dit soort verhalen geven me altijd kriebels om het ook eens te doen, het volgen van oude verslagen en het terug vinden van roots. Geweldig!

    Groet van d!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: