15
Feb
11

Reis om de wereld in 80 tweets (Tweet 48)

TWEET 48: Hallstatt – Bratislava

Bratislava werd aangeraden door @Mirjamjochemsen. Hieronder een verslag van haar uit een tijd dat Bratislava nog vlak achter het IJzeren Gordijn lag. Tsjechië en Slowakije waren nog één land en Bratislava nog geen hoofdstad.

“Rond 1985, dus enkele jaren voordat de muur viel, ben ik met een paar vrienden in een oude Ford Taunus in Tsjechoslowakije op vakantie geweest. Van de eerste camping herinner ik me vooral de enorme, stenige oppervlakte, de tientallen rokende houtvuurtjes waarop worstjes werden geroosterd en, jawel, met alle kampeergasten de Vogeltjesdans doen.

We moesten elke dag een bepaald minimaal geldbedrag opmaken, en voor kampeerders viel dat helemaal niet mee. Bijna elke dag gingen we daarom maar uit eten. Tsjechisch spraken we niet – Russisch trouwens ook niet – dus we hadden geen idee wat er op de menukaart stond. Omdat het geld toch op moest bestelden we telkens gewoon het duurste wat er op de menukaart stond en wachtten dan op de verrassing. Veel soeps was het meestal niet. Kool, zuurkool, paprika uit het zuur, plakkerige aardappelen, vet varkensvlees, dat wat het wel zo’n beetje. Het oude centrum van Praag stond voor een groot deel in de steigers (dat scheen al vele jaren zo te zijn), en de dorpen waar we kwamen zagen er armoedig en verwaarloosd uit.

We hadden gehoord dat het Slowaakse deel armer was dan het Tsjechische, dus groot was onze verbazing toen we in Bratislava kwamen. De stad zelf zag er goed uit: schoon, netjes, ruim.

Het viel nog steeds niet mee om er ons laatste geld kwijt te raken aan souvenirs die een beetje de moeite waard waren. Uiteindelijk vond ik iets: een enorme, prachtige poster, met felle kleuren en goudopdruk en een tekst met ‘Kulturĭ’ erin. Hij hing in de etalage van een boekhandel, dus het zal wel de aankondiging van een cultuurfestival zijn geweest of zoiets dergelijks. Het kostte heel wat moeite om binnen duidelijk te maken dat ik die poster graag wilde hebben, en betalen mocht ik er ook al niet voor. Hij heeft nog jaren in mijn flatje gehangen.

Bratislava was ook een stad die uitstekend model kon staan voor een sociaal-realistisch schilderij, met triomferende arbeiders en zo. Alles was kil, enorm, steen, beton, grijs. Dat viel ons vooral op toen we de volgende dag de grens overstaken naar Wenen. Een groter contrast kan je je niet denken. De luxe, de historie, de ontspannen sfeer, de kleur. Het was toen dat ik waardering kreeg voor de reclame in het straatbeeld. Wat je daar ook allemaal tégen kunt hebben, het brengt kleur en leven in het straatbeeld!”

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (Tweet 48)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: