14
Dec
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 40)

TWEET 40: PLZEN – DACHAU

Dachau is mij aangeraden door @Jobaria. Hieronder zijn gedachten bij deze plaats.

“Op weg naar Oostenrijk zie je vlak voor München verschillende keren de afslag Dachau. Deze kleine stad, iets ten noorden van de Beierse hoofdstad is zelfs met de S-Bahn, het stadstreinsysteem van München, bereikbaar. Voor veel mensen is het vandaag de dag misschien niet meer dan een plaatsnaam, maar Dachau heeft ook de twijfelachtige eer om de plaats te zijn waar de nazi’s een concentratiekamp hebben gehad. Het concentratiekamp in Dachau is geen vernietigingskamp geweest, maar een concentratiekamp voor politieke gevangen, geestelijken en andere tegenstanders van het regime. Het is het concentratiekamp geweest dat het langst ‘in bedrijf’ was.

Zelf ben ik regelmatig in München geweest en daarbij heb ik meermaals gedacht om naar Dachau te gaan. Uit nieuwsgierigheid ? Uit respect? Om er iets van te leren? Het is lange tijd  bij een gedachte gebleven. Tot het er afgelopen jaar dan toch eindelijk van is gekomen. De kinderen waren eindelijk groot genoeg en ik denk dat alle genoemde argumenten nu op hun plek vielen. Ik wilde het wel eens zien, ik wilde het weten en de jeugd moest het ook weten. Op vakantie in Zuid-Duitsland zijn we op een dag naar Dachau gereden. Een dag dat het ook nog eens regende en kil was, alsof het erbij moest passen.

Erop terugkijkend kan ik zeggen dat het indrukwekkend was. Dat mensen elkaar zulke dingen aandoen. Onbegrijpelijk. Wat mij nog het meest is bijgebleven, is dat het zo eenvoudig geschiedde. Door maatschappelijke ontwikkelingen (o.a de brand in de Reichstag) werden de burgerrechten binnen één week na de verkiezing van Adolf Hitler opgeschort en konden de nazi’s op eenvoudige wijze de mensen onderdrukken. De bevolking onderging het. Omdat ze het vertrouwen hadden dat de regering nooit iets tegen de eigen bevolking zou doen?

Tip! Als je weer een keer langs München en Dachau rijdt, vergeet dan niet wat daar ooit gebeurd is. Laten we af en toe eens stilstaan bij deze gebeurtenissen en niet vergeten dat de vrijheid, privacy en dus in het algemeen alle burgerrechten belangrijk genoeg zijn om er voor op te komen.”

Gelukkig heeft Dachau ook een vrolijkere geschiedenis. In de 19e en het begin van de 20e eeuw was hier een kunstkolonie gevestigd. Adolf Hölzel was een van de drijvende krachten. Schilders als Max Lieberman en Lovis Corinth kwamen hier voor kortere of langere tijd. Het schijnt dat zelfs Emil Nolde hier als leerling van Adolf Hölzel is geweest.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 40)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: