13
Dec
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 39)

TWEET 39: SLAVKOV U BRNA (AUSTERLITZ) – PLZEN

Plzen is mij aangeraden door @mocreatie. Zij vindt dat een wereldreis niet gemaakt kan worden zonder even de bakermat van ons pilsje te bezoeken. Plzen is namelijk de Tjechische naam van het vroegere Pilsen. In 1842 werd hier de naam Pilsener Bier bedacht en de rest is geschiedenis.

Toen zij de plaats zelf bezocht, kon zij enige teleurstelling niet onderdrukken. Naast het schitterende museum in Jugendstil-stijl stond een groot grauw oostblokkantoor. Op de boulevard was heel vaag de echo van voorbije tijden te horen. Op het plein stond een schitterende Gotische kerk. Echter omringd door totaal verwaarloosde huizen waar de verf in grote plakken af bladderde.  De belofte van de glorie van weleer die in enkele kleine hoekjes glinsterde werd helaas nergens waargemaakt.

Dit alles zou nog goedgemaakt kunnen worden door de brouwerij. De aanblik beloofde nog iets. Het enorme bezoekerscentrum in 20e eeuwse westerse stijl schiep de nodige verwachtingen. Eenmaal binnen wachtte de koude douche. Een vaag, alleen in het Tsjechisch gesproken filmpje en wachtende mensen. Het is haar nog steeds een raadsel waarop deze mensen wachtten. Op een rondleiding die nooit kwam? Op kaartjes die nooit gekocht konden worden? Op Pilsener dat nooit geproefd zou kunnen worden? Zij heeft het niet afgewacht. Gedesillusioneerd verliet zij de brouwerij en ook zo snel mogelijk deze stad.

Dit was niet de tijd dat het IJzeren Gordijn nog over Europa hing, dit was ook niet vlak na de val hiervan. Dit speelde zich af in augustus 2010!

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 39)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: