07
Dec
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 35)

Tweet 35: LUBECK – BERLIJN

Een van de lezers die Berlijn aanraadde was @naomienamigo Haar eerste en enige bezoek aan deze stad was drieëneenhalf jaar geleden. Haar vriend had Naomi op haar verjaardag in Nederland geblinddoekt en pas op het indrukwekkende Berlin Hauptbahnhof mocht zij zien waar ze was. Ze bezocht uiteraard de gangbare plaatsen. Ze noemt zelf: “De laatste stukken muur, de stadsparken, de trieste aanblik van de flatgebouwen in het oude Oost-Berlijn, enzovoort, enzovoort.” Ze vond Berlijn een indrukwekkende stad met een verhaal. De hele tijd had zij het gevoel dat ze letterlijk door de unieke geschiedenis van de stad rondliep.

Er zijn echter twee gebeurtenissen die haar altijd zullen bijblijven:

1. Het restaurant

Het restaurant, waar we op mijn verjaardag gegeten hebben, had op eigen initiatief onze tafel versierd met rozenblaadjes. En op het bord van mijn dessert stond in chocolade geschreven; ‘Van harte gefeliciteerd!’ In het Nederlands en zonder dat mijn lief ergens om had gevraagd. Service op en top!”

2. Brad Pitt

“Op de ochtend dat wij uitcheckten las ik toevallig een Berlijnse krant. Daar stond dat wij die avond daarvoor bijna het pad hadden gekruist met niemand minder dan Brad Pitt. Hij was gespot in de stad en had om een bepaalde tijd in een restaurant gegeten dat gevestigd was in de straat waar wij doorgelopen waren op weg naar ons restaurant. Het verhaal vermelde zelfs wat hij had gegeten en gedronken. Dit had uiteraard absoluut geen nieuwswaarde, maar toch stond het, met foto en al, op de voorpagina van de Berliner Zeitung. Normaal zou ik na het zien van zo’n voorpagina de krant weggelegd hebben. Ik heb een broertje dood aan roddelbladen en vind het afschuwelijk voor zulke beroemdheden dat zij op zo’n manier gevolgd worden. Maar nu was ik toch nieuwsgierig. Ik herkende de straat op de foto’s en het leek een beetje ons verhaal. Alsof Brad Pitt op mijn verjaardag was geweest. Ja, er ging bij het lezen zelfs een kleine zindering door mij heen.”

 

Ook @barbiew wilde graag langs Berlijn. Zij is er drie keer geweest. Haar allereerste kennismaking met deze stad was tijdens een schoolreisje ergens in de jaren ’80. Met de leraar Duits als gids. De Muur stond nog en Berlijn was nog verdeeld in Oost- en West-Berlijn. Het oversteken van de grens bij Checkpoint Charley vond ze best spannend. Ze was ook onder de indruk van de verschillen tussen oost en west. In het oosten rook ze overal de geur van bruinkool. Daardoor zag alles er ook grijs, grauw en minder onderhouden – shabby – uit. Elke keer als ze het Klein Orkest hoort met ‘Over de muur’ komt dit beeld weer bij haar terug. Natuurlijk bezocht ze alle highlights; De Reichstag, de ‘Mauer’, De televisietoren, de Berliner Philharmoniker en Bahnhof Zoo. Iedereen uit haar klas had wel het boek gelezen of de film gezien over Christiane F. Ook hier hoort voor haar muziek bij; David Bowie.

Na de eenwording is Barbara nog twee keer terug geweest. Onder andere om de Loveparade bij te wonen. Berlijn is in haar ogen een prachtstad geworden. Met een prima sfeer, goed georganiseerd en met bijzondere muzikale optredens op speciale locaties zoals omgebouwde metrostations en fabriekshallen. Berlijn is hip en alternatief tegelijk!

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 35)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: