02
Dec
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 32)

TWEET 32: ERIKSBERG – GDANSK

Gdansk is een van de eigenzinnigste steden aan de Oostzee.

Dat begon al in de 14e eeuw. Het gezicht van de stad die toen net Danzig was gaan heten, was gekeerd naar de zee en niet naar het achterland. Over zee werd er handel gedreven met de rest van Noord-Europa. Het achterland zou alleen maar beperkingen opleggen. Eerst was het de Duitse Orde die dat probeerde, later Polen. Dankzij de Hanze kon Danzig zijn eigenzinnigheid bewaren.

Tussen de Wereldoorlogen had Danzig ook een speciale positie. Als straf was Duitsland na de Eerste Wereldoorlog in twee delen gehakt. Tussen het oostelijke Pruisen en de rest van Duitsland lag de zogenaamde Poolse corridor . Deze zorgde voor toegang van Polen tot de Oostzee. Maar Danzig lag daar niet als Poolse havenstad, maar als Vrijstaat, onder toezicht van de Volkenbond. Polen moest zelfs een nieuwe haven aanleggen, Gdynia. Een situatie die natuurlijk nooit stand kon houden. Zeker gezien de grotendeels Duitse bevolking van Danzig. Duitsland heeft dat dan ook proberen recht te zetten na 1 september 1939.

Ook recent speelde Gdansk nog zijn eigenzinnige rol. Begin jaren tachtig was het de ontslagen elektriciën Lech Wałeşa die op de Lenin-werf streed voor de onafhankelijke vakbond Solidarność (Solidariteit). In 1981 werd Solidarność door de Poolse regering erkend. Ontdooiing in het Oostblok gloorde. Een jaar later begon het alweer streng te vriezen. De nieuwe Poolse leiders verboden Solidarność en Lech Wałeşa verdween zelfs achter tralies. Volgens sommige Oost-Europakenners waren dit toch de eerste tekenen van het uiteenvallen van het Oosblok na 1989. Lech Wałeşa werd in 1990 bij de eerste directe presidentsverkiezingen sinds de omwenteling, gekozen tot president van Polen.

 

Het Gdansk van voor de Tweede Wereldoorlog is prachtig beschreven door Günter Grass. Deze winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur werd in 1927 in Danzig geboren.

Mijn Giotheschants, Gidanie, Gdancyk, Danczik, Dantzig, Danzig, Gdańsk; vanaf den beginne omstreden. Wij Pomorsje vissers en mandenmakers bleven binnen de bescherming van de burcht het oude hakelwerk bewonen en aten als vanouds vis met gort en gortepap met vis, terwijl de meestal uit Neder-Saksen afkomstige nieuwkomers, die namen droegen als Johann, Rapesilver, Hinrich Pape, Ludwig Skröver, Kunrad Slichting, Jordan Hovele en dergelijk, als ambachtslieden en kooplui achter de stadsmuren woonden en zwijneworst met dikke bonen aten.

Uit, De Bot

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 32)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Advertenties

%d bloggers liken dit: