19
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 23)

TWEET 23: BERGEN – JOSTEDALSBREEN

Vanuit Bergen maken we via Myrdal en Flåm de mooiste treinreis van Europa. Na de oversteek van de imposante Sognefjord komen we uit bij het gigantische gletsjergebied van Jostedalsbreen. In koudere tijden vonden de 24 gletsjers hun weg nog naar zee. Een van hen heeft ooit de 200 kilometer lange en op sommige plaatsen meer dan 1 kilometer diepe Sognefjord uitgesleten. De meeste gletsjers worden nu elk jaar steeds een stukje kleiner.

Kort college gletjervorming

Sneeuw dat in een gebied valt waar het niet direct smelt, maar enige jaren blijft liggen gaat over in ijs. Door de druk van het sneeuwpakket verandert de sneeuw eerst in firn en daarna onder nog hogere druk in ijs. Elke keer neemt de dichtheid toe. Firn is een soort overgang tussen sneeuw en ijs.

Wanneer dit ijs is aangegroeid tot een groot pakket, gaat het onder invloed van de zwaartekracht stromen. Als een trage rivier stroomt de zo ontstane gletsjer langzaam naar lager gelegen delen in de omgeving.

Is de neerslag in het brongebied groot en smelt er aan de uiteinden niet te veel af, dan wordt er steeds nieuw ijs bijgevormd en breidt de gletsjer zich uit. Zo hebben de landijsgletsjers in de ijstijden grote delen van Noord-Europa bedekt. Vandaag de dag worden alleen Antarctica en Groenland nog door dergelijke gletsjers bedekt. Aan de uiteinden van de ijskappen zoeken gletsjertongen de makkelijkste weg naar beneden. Deze tongen zijn te vergelijken met de dalgletsjers die we kennen uit berggebieden als de Alpen, de Himalaya en Alaska. Gletsjers kunnen zowel voor erosie als sedimentatie zorgen.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 23)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: