17
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 21)

TWEET 21: OSLO – HAMREMOEN

We zijn in Hamremoen terechtgekomen dankzij @hilketol. Hamremoen is eigenlijk de naam van het buurtje in het gehucht Skollenborg, vlakbij Kongsberg. Vrienden van haar hebben hier in 2003 een huis met een restaurantje gekocht, verhuren in het seizoen blokhutten en hebben een minicamping en boerderijwinkel. Reden waarom ze vertrokken was vooral het “tempo van leven.” Vergeleken met Nederland genieten ze daar meer, zijn hun kinderen iedere dag in de natuur (en leren zomaar een 2e taal). Ze hebben de nodige tegenslagen gehad, maar al met al hebben ze nog steeds geen spijt van hun keuze. Op de site van @hilketol kun je foto’s vinden van hen en van het gebied (klik op “our travels” en dan op “norway”).

Hamermoen ligt vlakbij Kongsberg. Vanouds bekend om zijn zilverwinning. Naarmate er minder zilver werd gedolven, ging Kongsberg op zoek naar andere industrieën. Met name de wapenindustrie is erg bekend. Vanwege de stedenband met Gouda schenkt Kongsberg haar Nederlandse zusterstad jaarlijks een kerstboom. Een van de beroemdste zonen van Kongsberg is de skispringer Birger Ruud. Hij won goud op de Olympische Winterspelen in 1932 en 1936 en ook nog zilver in 1948.

Foto linksboven: Siegmund (links) en Birger Ruud, de twee bekende skiloopers wonnen de internationale skiwedstrijden voor heeren te Garmisch Partenkirchen. De twee winnaars na hun verrichtingen.


Advertenties

3 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 21)”


 1. november 17, 2010 om 1:06 pm

  Hoe is de volgorden van de reis?, gewoon at random of is er een vluchtpatroon?, ik me zo voorstellen dat het volgende land Zwedenis en daarna Finland….

  • november 17, 2010 om 1:11 pm

   De volgorde is niet willekeurig. Er zit een lijn in, al is die erg grillig. Zoals het er nu naar uitziet gaan we na Noorwegen naar Finland, dan Rusland en Estland en dan Zweden. Daarna komen we zelfs even terug in Duitsland. Ik laat mij leiden door de voorstellen van de lezers. Met af en toe een eigen voorkeur. Heb je ook nog voorstellen? Vooral in Zuid-Oost Europa is nog ruimte.

 2. november 17, 2010 om 1:44 pm

  Leuk om te lezen. En je hebt er nog meer info bij gevonden 🙂

  Voor de geinteresseerden: op mijn Twitter-account staat geen link naar de genoemde website, daarom bij deze alsnog http://www.hipa.nl

  Groet,
  Hilke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: