10
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 16)

TWEET 16: HELGOLAND (D) – RIBE (DK)

“Gelijk een reusachtige kolos van steen, verrijst de Domkerk van Ribe zich boven de daken van de stad en het omgevende vlakke land,” schrijft Ebbe Nyborg over Onze Lieve Vrouwen Kerk in het oudste stadje van Scandinavië.

Ik loop de trappen op omhoog en even later kijk ik op ruim 50 meter hoogte uit over zuidwest Jutland. In het westen glinstert het noordelijkste stukje Waddenzee. Door de ondergaande zon zie ik niet of het eb of vloed is.

Op het eerste gezicht ligt de stad op een willekeurige plek in het vlakke land hier aan de oever van de Ribe-å. Als fysisch geograaf weet ik beter. Een nadere beschouwing leert dat zoals zo vaak de ligging geen toeval is. Vlak ten noorden en ten zuiden van de stad bestaan de iets hoger gelegen gronden uit morene-materiaal. Deze keileemvlaktes uit de Saale-ijstijd die niet door het smeltwater in de laatste ijstijd zijn weggespoeld liggen hier als een soort eilanden in het landschap. Daar tussenin liggen nog enkele kleinere, meer geïsoleerde keileembulten. Verder naar het westen en oosten verbreedt het vochtige gebied rond de Ribe-å zich aanzienlijk. Bij Ribe kon men zonder echt natte voeten te krijgen makkelijk van noord naar zuid oversteken. De eerste bewoners hielden het droog door op een van die kleinere bulten te gaan wonen. We hebben hier als het ware te maken met een soort natuurlijke terp.

PS.

Dat de Vikingen niet alleen uit Noorwegen kwamen blijkt in het Vikingmuseum te Ribe.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 16)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: