09
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 15)

TWEET 15: SEEDORF – HELGOLAND

DE GEOLOGIE VAN HELGOLAND

Onder de dikke Trias- en Krijtlagen bevindt zich een zoutkoepel uit het Perm, Door bewegingen van de aardschollen die 65 miljoen jaar geleden plaatsvonden drukte het steenzout de bovenliggende lagen omhoog en veroorzaakte daarbij breuken met een helling van bijna 20 graden. Op dit tijdstip rees een ongeveer 30 vierkante kilometer groot gebergte dat bestond uit krijtgesteente en bontzandsteen op in de Duitse Bocht. Gletsjers uit de ijstijden polijstten het gebergte en vlakten het af. Tegenwoordig is Helgoland het enige stukje dat is overgebleven van dit gebergte.

Helgoland is opmerkelijk rijk aan fossielen. In 1910 werd bijvoorbeeld de schedel van een Paratosaurus gevonden. Tegenwoordig valt deze te bezichtigen in het Humbold-museum in Berlijn. Dergelijke vondsten, evenals die van andere grote dieren zoals de resten van een waterdinosaurus en een longvis zijn natuurlijk uitzonderlijk. Fossiele ammonieten, belemnieten en zee-egels uit de krijtzee komen veel vaker voor. Stukken veen met fossiele slakkenhuisjes spoelen regelmatig aan op het strand. Deze stammen uit de tussenijstijd in het Eemien en zijn dus een stuk jonger dan de Krijtfossielen.

Naast de rode bontzandsteenklip stond vroeger een klip van witte kalksteen die minstens even hoog was. Deze klip was tot (ongeveer) het jaar 1700 nog duidelijk zichtbaar. De kalksteenrots is door mensenhanden en door stormvloeden volledig weggeslagen. Bij extreem laagwater zijn de resten onder water te zien. De Helgolander duinen, een zandeilandje dichtbij Helgoland, zijn gelegen op deze witte klif. Het relatief zwakke kalksteen stamt uit het Trias.

(met dank aan Ecomare)

NU.nl 17-01-2007

Politieauto voor eilandje in Noordzee

HELGOLAND – Het Duitse Noordzee-eiland Helgoland (een vierkante kilometer) krijgt zijn eerste politievoertuig. Tot nu toe deden de agenten op het vrijwel autovrije eilandje hun patrouilles fietsend of lopend, meldden Duitse media woensdag.

Met een rijwiel of op een handkar kon vaak niet de benodigde apparatuur worden meegenomen. De dienstfiets verdwijnt niet, benadrukte een woordvoerder van de politie.

Helgoland is het enige Duitse eiland in open zee. Het ligt ongeveer zestig kilometer uit de kust en telt 1650 inwoners.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 15)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Advertenties

%d bloggers liken dit: