05
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 13)

TWEET 13: OBERWESEL – HAMELEN

Hamelen werd mij voorgesteld door @jobaria. Niet omdat hij de stad kende als de plek van de rattenvanger, maar omdat hij hier in zijn diensttijd geoefend had. Hij was er voor het eerst met de legeroefening “free lion” in 1988. Volgens hem is het de laatste grote legeroefening geweest van de landmacht. Kort daarna werden deze wegbezuinigd. Waarschijnlijk door gebrek aan dreiging en gebrek aan geld.

In die oefening moesten zij zich ‘verdedigen’ tegen een inval uit het oosten. Daarbij had hun peleton de taak om diesel aan te voeren. Meestal moest dat alleen van een centraal punt in Höxter worden opgehaald om vervolgens gebracht te worden naar de verbruikende eenheid. Slechts éénmaal hebben zij ook echt voertuigen voorzien van brandstof. Een rij pantservoertuigen kwam bij hun ‘tanken’. Het transport van de brandstof deden zij met viertonners, waarop dan vervolgens 200 jerrycans met elk 20 liter brandstof ging. Daarbij hadden zij de vrijheid om binnen de gestelde grenzen het te transporteren. Dus ook af en toe pauze en mochten ze redelijk zelfstandig de route bepalen. Als ze maar niet te dicht bij het front kwamen. De oefening zelf werd gekenmerkt door het vele wachten tussen de transporten en verplaatsingen in. Daarbij was het iedere keer weer hetzelfde. Camoufleren van het voertuig, eten en rusten en af en toe wacht lopen. Als bevocompagnie zat men niet direct aan het front.

Tijdens één van de ritten kwamen ze ’s nachts in Hameln uit. Dat ligt iets ten noorden van Höxter. Ze waren met een paar voertuigen en besloten pauze te nemen. De anderen gingen nog iets eten bij een lokale imbiß, @jobaria besloot om te gaan slapen in zijn voertuig. Daar had hij meer behoefte aan. Na enige tijd (ongeveer een uur) waren ze weer terug. Hij had geslapen. Maar hij heeft geen muziek van de rattenvanger gehoord… 😉

Een paar jaar geleden was hij er weer, toen was het een gewone Duitse stad met het rattenvangersverhaal als basis voor de toeristen.

 

De serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’ was natuurlijk gebaseerd op dit wereldberoemde sprookje ‘De Rattenvanger van Hamelen.’

De serie ‘kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen‘, kwam voort uit het populaire kinderprogramma Oebele. Ik keek elke week, al zal het waarschijnlijker geweest zijn, dat het een keer per maand werd uitgezonden. Hoogtepunten die mij zijn bijgebleven zijn het lied bij de serie:

Oebele is hupsakee

Oebele is hup falderiere

Oebele is jippiejee

Driemaal in de rondte, olé!

En de wedstrijd die Oebele (Oebele is foebele) ooit speelde tegen Feijenoord. Omdat achter het doel iemand Eddy Treijtel een snoepje gaf, kon Oebele scoren. Namen die mij hiervan zijn bijgebleven zijn Willem Nijholt als Koen de Graaf, Wieteke van Dort als Aagje Ritsema, Ab Hofstee als Paulus de Postbode, Rob de Nijs als Bello Billy Biggelaar, de topscorer uit Appelscha en Marjan Berk als Geesje Zoet. Veel van die namen kwamen ook terug in ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’. Zoals Rob de Nijs, nu als Bertram Bierenbroodspot en Ab Hofstee als Hildebrandt Brom. Andere bekende rollen waren er voor Loeki Knol als Lidwientje Walg en Marin Brozius als Aernout Kofij.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 13)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: