02
Nov
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 10)

Münster is voorgesteld door @marchesp. Deze plaats vlak over de grens is natuurlijk voor ons land het bekendst dankzij de Vrede van Münster uit 1648. De Nederlanden kwamen daardoor te voorschijn als overwinnaars van de tachtigjarige oorlog. Daarna waren de Nederlanden een onafhankelijke republiek. Onafhankelijk van Spanje.

Münster is ook de stad van de twee ‘Berenden’. Iedereen in Groningen kent Bernard ‘Bommen Berend’ von Galen. Deze Bisschop van Münster bestookte In 1672 de stad Groningen met stinkbommen, granaten en gloeiende kogels. Daarnaast probeerde hij het hele omringende gebied te veroveren en stak hij dijken door om op die manier Groningen van de buitenwereld af te sluiten. Omdat dit niet lukte staakte hij uiteindelijk het beleg. Groningen was zwaar beschadigd, maar niet veroverd.

Een minder bekende Berend is Berend Knipperdolling. Hij was leider van de Wederdopers in Münster. Tijdens het door Jan van Leiden uitgeroepen Nieuwe Jeruzalem in 1635 was hij stadhouder en scherprechter. Nadat de bisschop van Münster de stad weer had ingenomen liet hij Knipperdolling op gruwelijke wijze executeren. Daarna werd zijn lichaam in een ijzeren kooi aan de toren van de Lambertkirche  in de stad opgehangen.

Deze gebeurtenissen worden prachtig beschreven in het boek Q van het Italiaanse schrijverscollectief Luther Blissett:

Kort voor het donker de macabere bevestiging.Het lichaam van Jan van Haarlem in een mand over de muren gekatapulteerd. Afgemaakt, in mootjes gehakt. Knipperdolling als bezeten. Snel roept hij in de verdoving van de stad luidkeels de naam van Jan Beukelsz, de nieuwe David.

Op het podium bij de dom tekent zich het onmiskenbare silhouet af van de Leidse dwaas.

Eerste bedrijf: de droom van koning David (Knipperdolling in de rol van Matthijsz, Beukelsz als zichzelf).

MATTHIJSZ: “Ja, ja. Je bent een bastaard, Jan van Leiden. Een hoerenzoon. De bastaard en de hoerenzoon die mij zal opvolgen als leider van de scharen des Heren.”

BEUKELSZ: “Nee, nee! Ik ben een glibberige, smerige worm, ik ben het niet waard, niet waard!

MATTHIJSZ: “Jan, gelijknamige apostel van me, jij weet hoeveel ik van je hou. En mijn liefde is niets anders dan een weerspiegeling van de grotere liefde van de Vader voor jou. Een worm, niets anders was je. En ik heb je uit de modder van de bordelen gesleurd om je aan mijn zijde in Münster te laten strijden. Worm. Koninklijke worm, wie de taak zal toekomen om mijn zwaard over te nemen en het Koninkrijk te vestigen. Over acht dagen zal de profeet zijn plaats aan de Heer moeten overlaten. En de Heer zal jou kiezen als leider van het nieuwe Sion.”

BEUKELSZ (houdt zijn tranen in, ziet niemand meer, of misschien is hem alles duidelijk, veel duidelijker dan Gresbeck en mij): “Treed naar voren, Bernd.”

Intermezzo (Knipperdolling, als zichzelf, komt onhandig op, het zwaard der Gerechtigheid in de hand).

KNIPPERDOLLING: “Het is waar. Acht dagen geleden vertelde Jan van Leiden me dat hij in zijn droom bezocht werd door Matthijsz en van hem de opdracht kreeg het Plan te voltooien.”

Uit: Q van Luther Blissett.

Advertenties

0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 10)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: