25
Okt
10

Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 4)

TWEET 4: WAGENINGEN – HEVEADORP

Vandaag komen we Craandijk nog een keer tegen. Wandelend vanuit Wageningen proberen we het 19e eeuwse landschap te herkennen. Soms eenvoudig, vaak erg lastig.

Craandijk verliet het rivierengebied met zijn steenfabrieken en het mooie kasteel Doorwerth door de stuwwal op te klimmen. Hij deed dit bij de Huneschans, een 11e eeuwse walburcht die recent is gerestaureerd. In die periode was de ijzerwinning op de Veluwe erg belangrijk en om de handel en productie veilig te stellen moesten er versterkingen worden opgericht. De Huneschans, met zijn misleidende naam die een relatie met de Hunnen suggereert, was in deze zeer belangrijk. Men had van hieruit controle over een groot deel van het gebied langs de Nederrijn. Vanaf de Huneschans liep Craandijk de Veluwe op.  Hij schreef:

“Als wij de Huneschans voorbij zijn, dan hebben wij ook de grens van de heerlijkheid Doorwerth bereikt. Langs het landgoed Westerbouwing en de vermaarde buitengoederen de Oorsprong en de Hemelsche Berg, komen wij in Oosterbeek. Daar vinden wij den omnibus, die ons naar Gelderlands hoofdstad brengt.”

Tegenwoordig rijdt er ook een bus door Doorwerth, dus hoeven we niet door te lopen naar Oosterbeek. De route naar Doorwerth voert door Heveadorp, een dorp dat is gesticht door de rubberfabriek die zich hier in 1915 vestigde. Het oudste deel van het dorp, dat bestaat uit huizen met rieten daken, is gebouwd in de jaren 1916-1921. In Craandijks tijd was het dal nog vrijwel onbewoond.


0 Responses to “Reis om de wereld in 80 tweets (tweet 4)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: