10
Mei
10

Strandschoenen

Het begon met een artikel in de krant toen hij een weekje op winters Vlieland verbleef. Die krant las hij thuis nooit, maar verslaafd aan nieuws kocht hij op vakantie alles wat die verslaving kon bevredigen. Goed, er zijn grenzen, maar deze krant bevond zich aan de goede kant van die grens. Het artikel ging over een Deens onderzoek naar aangespoelde schoenen. Volgens de onderzoekers spoelden aan de Noordzeekust van Engeland en Schotland meer rechterschoenen aan en meer linkerschoenen aan die van Nederland, Duitsland en Denemarken. De vorm van de schoenen zou hier bepalend zijn voor de strandrichting van het schoeisel.

Hij begon die dag, ondanks een striemende regen met flarden natte sneeuw, te zoeken naar schoenen op het Vlielandse strand. Hij vond er die dag vijf, vier linker en een rechter. Twee gymschoenen waarvan een met de veter er nog in, een instapper, een herenschoen en een slipper. Van zijn toenmalige vriendin mocht hij ze niet meenemen. “Maak er maar foto’s van” zei ze gedecideerd. Aan het eind van die vakantie had hij tweeëndertig foto’s gemaakt. En het leek inderdaad zo dat de Deense theorie klopte. Links was in de meerderheid.

Maar hij nam geen genoegen met de vondsten van één week op één eiland. ‘Misschien lagen de rechterschoenen wel op Terschelling’, dacht hij. Hij besloot die zomer dan ook een strandvakantie te gaan houden. Eerst een week in een huisje in Bergen aan Zee, daarna oversteken voor veertien dagen Theddlethorpe St. Helen, iets ten zuiden van Hull. Daar besloot hij zijn relatie op het spel te zetten en te stoppen met fotograferen. Hij wilde het bewijsmateriaal voor zijn onderzoek mee naar huis nemen. Dan wist hij zeker dat hij nooit twee keer dezelfde schoen zou vinden. Toen hij na de vakantie dan ook alleen thuiskwam had hij eenenzeventig schoenen bij zich. Voor zijn onderzoek bleek fotograferen toch wel erg handig en zo kwam het dat hij naast de schoenen ook foto’s van elk exemplaar had. Op de achterkant van de foto’s schreef hij niet alleen de GPS-coördinaten maar ook iets over zijn gevoel bij die schoen. Wie zou die schoen gedragen hebben? Waar is die schoen te water geraakt? Waar is die andere schoen gebleven? Strandschoen en foto belandden daarna in de boekenkast op zijn werkkamer.

Twee jaar na het bewuste artikel ontmoette hij aan de westkust van Jutland, op het strand van Agger Tange zijn huidige vriendin. Hij had daar een prachtige rode vrouwenschoen gevonden. Op het moment dat hij die stond te fotograferen hoorde hij iemand achter zich iets in het Deens tegen hem zeggen.

“Sorry?” was zijn Engelse antwoord.

“What are you doing with my shoe?” vroeg de vrouw een beetje bozig.

In zijn steenkolenengels legde hij uit waar hij al twee jaar mee bezig was. Toen zij daarop de andere rode schoen tevoorschijn haalde was hij ervan overtuigd dat dit geen strandschoenen waren.

Die avond vonden zij in de ondergaande zon op het strand bij Nørre Vorupør

hun eerste gezamenlijke schoen. Een rechter nog wel. Om dat te vieren gingen zij mosselen eten in een restaurant met uitzicht op zee. De placemats hier waren bedrukt met oude krantenartikelen.

Zijn aandacht werd getrokken door een foto van vijf paar schoenen met daarboven het woord ‘Aprilsnar’.

“Wat betekent dat?” vroeg hij in het Engels aan zijn nieuwe liefde.

“Dat is DE één-Aprilgrap van de laatste jaren.”

“Hoezo? Vertel!”

“In de Berlingske Tidende stond op maandag 25 maart van dat jaar dat de krant die zondag daarop deze schoenen voor de kust van Jutland in zee zou gooien. Wie het eerst een compleet paar op de redactie af zou leveren kreeg een ingelijste foto van de Deense nieuwsfotograaf Søren Bidstrup.”

“Trapte men daar in dan?” vroeg hij verbaasd.

“Half Denemarken liep die zondag langs de westkust van Jutland. Het verhaal gaat dat een paar wetenschappers van de Universiteit van Esbjerg naar aanleiding van de vele andere schoenen die zij vonden, een onderzoek naar linker- en rechterschoenen langs de Noordzeekust heeft gedaan.”

“Wat een grap!”

Dit verhaal heb ik vorig jaar geschreven n.a.v. een oproep in NRC Next: “Verzin een verhaal bij de foto.”


0 Responses to “Strandschoenen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: