06
Mei
10

Goed beschermd

Zijn oom had het voor hem geregeld. Het zal ergens in de tweede helft van de 70-er jaren zijn geweest. Harry was een jaar of 15 en had er in eerste instantie helemaal geen zin in. Maar toen zijn oom hem vertelde dat hij er maar liefst 50 gulden mee zou verdienen, ging hij snel overstag. Hij had al gezien wat hij daarvoor wilde kopen. Overal in de stad hingen de borden waarop de nieuwste LP van Fleetwood Mac werd aangeprezen.

Hij moest de hele dag met een sandwichbord door het centrum van Hilversum gaan lopen. De laatste jaren heb ik zo’n reclame-uiting nooit meer gezien, maar in die tijd was het een veelgezien en dus waarschijnlijk succesvol promotiemiddel. Wat zijn oom er niet bij had gezegd was dat het om een obscuur merk condooms ging. Van ‘The Fun Glider’ heeft daarna nooit meer iemand iets gehoord. Maar op dat moment kon hem dat allemaal niets schelen. Vanaf het ogenblik dat hij de borden voor en achter zich had hangen, vond hij zichzelf voor schut lopen. Met een vuurrood hoofd sjokte hij door de Kerkstraat, de grootste winkelstraat van Hilversum.

De eerste keer dat hij stilstond voor een herenkledingzaak ging het al mis. “Hé viespeuk, ga met je troep ergens anders staan!” zei de man die met opgeheven vuist uit de winkel kwam gestoven. Geschrokken zette hij het op een lopen. Harry had het gevoel dat nu helemaal iedereen naar hem keek. Het enige geluk was dat zijn hoofd niet roder kon worden. Toen hij iets verderop uitgeput achteromkeek, zag hij dat de man zijn winkel alweer was binnengegaan.

Toen hij verder wilde lopen schrok hij nog meer. Daar kwamen twee meisjes uit zijn klas aan. Niet zomaar twee meisjes, maar Karin en Ellen, de twee mooiste meisjes van de klas. Op school hadden ze alleen maar oog voor de jongens op de Zündapps uit de hoogste klassen. Maar nu was het anders. Vlak nadat hij hen had gezien, stonden ze al stil, stootten ze elkaar aan en wezen ze naar hem. Terugtrekken was niet meer mogelijk. “Hé, Harry. Wat moet zo’n lulletje als jij nou met zo’n groot bord om zijn nek?” “Eikel, is dat bord jouw condoom?” zeiden ze luid lachend vlak na elkaar.

Harry ging helemaal over de rooie. Met een waas voor zijn ogen zette hij het op een rennen. Hij zou ze krijgen. “Kutwijven!” schreeuwde hij, terwijl hij ze probeerde in te halen. Maar met de twee borden om zijn nek, was hij lang niet zo snel als tijdens de gymles op school. Daar had hij ze allang ingehaald. Onder normale omstandigheden had hij dat ook wel ingezien, maar nu bleef hij rennen. De achterstand op de soms nog achteromkijkende meiden werd steeds groter. Zijn fanatisme ook. Hij zag de kinderwagen die voor de drogist stond dan ook veel te laat.

Hij probeerde nog te remmen, maar kwam toch ten val. Met het voorste bord als een soort van ski gleed hij naar voren. Hij kon niets doen om af te remmen en hij zag zichzelf in de richting van de straat glijden. Ontzet keek hij naar links toen hij daar een bus aan zag komen. Het laatste wat hij hoorde waren de piepende remmen van lijn B naar Kerkelanden.

Een paar uur later werd hij wakker tussen de sneeuwwitte lakens in het ziekenhuis. “Je hebt geluk gehad mijn zoon. Het had een stuk slechter met je kunnen aflopen, maar die borden hebben je goed beschermd!”

Advertenties

0 Responses to “Goed beschermd”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Archief

Tweets

Advertenties

%d bloggers liken dit: